Konditorstudent fick praktik på Noma

restaurant-noma
Bild lånad från visitdenmark.se

Hon trodde att möjligheten till praktik på Noma var en omöjlighet. Speciellt med den lilla erfarenheten hon hade. Har man höga ambitioner, ett GO och visar vad man vill växer man dock snabbt i branschen.

Det var precis det SEG-studenten Nannalovisa Jönsson från Culinary Art Academy’s konditorutbildning gjorde. Nu är hon en av praktikanterna på den världsomnämda och renommerade restaurangen Noma, belägen i Danmark.

– Deras innovativa rätter och tillvägagångssätt inspirerar mig. Tänkte att det var lika bra att börja på toppen. Att få inblick och förståelse i hur man sköter en så lyckad Michelin-restaurang är grymt. Det är hårt på här men roligt. Det finns ju en anledning till varför de är en av de bästa.

På Noma pushar Nannalovisa sig själv till att arbeta snabbare och mer precist, lär sig mycket om snygga upplägg och hur viktigt det är att ha kvalitet i allt som tillverkas.

I September är hon tillbaka i Sverige och påbörjar i höst praktik på konditorn, Joel Lindqvists nya studio (Mat och choklad studion) i Malmö. Hennes mål är att samla på sig så mycket kunskap som möjligt för att senare förverkliga sin dröm om att tillsammans med vänner öppna ett kulturhus med restaurang, café, galleri och bar/klubb.

– Kulturhuset är ett koncept som gynnar alla mina intressen. Att dessutom göra något tillsammans med likasinnade tror jag kan bli riktigt lyckat.

Nannalovisas tre tips för att lyckas på praktiken:

1. Dagarna är långa och det gäller att hålla upp energin för att klara av dagen, även de som inte är på topp.

2. Gå in i en positiv roll. Det får ofta upp ens humör.

3. Gör som du blir tillsagd och våga fråga om du inte förstår. Man måste våga vara dålig för att bli bättre