John Henry – om gesällbrev och guld i Culinary Olympics

John Henry verkar kunna det mesta. Förutom skarpa fingrar i köket är han också något av en ”life style blogger”. Med en stor portion ambition och en nypa envisenhet siktar han på nytt guld i Culinary Olympics 2022 och ett gesällbrev. Vi tog chansen att få oss en pratstund om livet efter Culinary Arts Academy Switzerland.

Berätta om din resa från examen till ditt nuvarande jobb?

Jag tog min examen med ett Professional Diploma i Swiss Pastry and Chocolate Arts hos Culinary Arts Academy Switzerland, vid deras campus i Luzern. Jag gjorde min praktik i de schweiziska alperna på̊ Andermatts kanske mest exklusiva hotell, The Chedi. Det är ett femstjärnigt hotell som också har en Michelinstjärna.

Efter att jag tog min examen så valde jag att resa runt i tre månader i Barcelona, Spanien. Sedan fick jag ett jobberbjudande på The Burgenstock Resort, som också är ett femstjärnigt hotell, där jag jobbade som Pastry Chef. Jag arbetade även på Restaurant RitzCoffier, som är ett fransk fine dining restaurang, de fick sin första Michelinstjärna i januari 2019. I januari 2019 valde jag också att lämna Schweiz för att vara med och tävla i Culinary Olympics tillsammans med Skåne Kulinar, som är ett regionalt kocklag. Februari 2020, efter ett års träning, blev det guld till vårat bord. Snart är nästa träning igång inför nästa tävling, Culinary World Cup i Luxemburg 2022.

Efter Culinary Olympics flyttade jag till Stockholm och jobbade som konditor på Mr Cake, hos Roy Fares och Mattias Ljungberg. Just nu gör jag mitt Stagiaire på Leijon Stenugnsbageri & konditori i Uppsala hos Frida Leijon, som vann Årets Konditor 2016. Samtidigt pluggar jag på Yrkeshögskolan i Kristianstad för att ta gesällbrevet till 2021.

Har du lärt dig något på dina arbeten som du inte fick lära dig i skolan?

Jag har lärt mig dessa tre regler: att ha tålamod, att vara uppmärksam på detaljer och visa respekt. Men glöm inte att ha kul och att utvecklas hela tiden! Några bra råd som jag har fått höra för länge sedan är ”håll aldrig huvudet nere”, “säg aldrig att du inte kan” och begränsa aldrig dig själv och sluta aldrig tro på dig själv!

Har du någon framtidsdröm och i så fall vad? Idag är jag 22 år och om 10 år ser jag fortfarande mig själv arbeta inom detta yrke och utveckla mina färdigheter. Jag har lärt mig så mycket, men lär mig fortfarande. Just nu arbetar jag fortfarande med det jag tycker om och jag vill utnyttja alla möjligheter som kommer. Jag gillar den spänningen som dagarna ger mig. Men vem vet, i framtiden kommer jag kanske ha tjänat tillräckligt med pengar för att öppna en butik eller ett kafé́ en dag. Jag känner mig förväntansfull över framtiden, för jag har hela världen framför mig, eftersom detta yrke har förberett mig så väl.

Du har också en Youtubekanal! Kan du berätta mer om den?Den har egentligen inget syfte eller mål, iallafall inte för tillfället. Just nu skapar jag och lägger upp videos för att jag själv tycker det är roligt.

Har utbildningen hos Culinary Arts Academy Switzerland hjälpt dig att nå dina drömmar som du hade som student? 

Det har öppnats många dörrar för mig efter utbildningen. Många jobberbjudande och valmöjligheter om att jobba runt om i världen. Så svaret är ja! Culinary Arts Academy Switzerland har hjälpt mig att nå mina drömmar och mina mål. Skolan har verkligen varit en dörröppnare för mig.

Skulle du rekommendera utbildningen hos Swiss Education Group till en någon som söker sig till universitet/ högskoleutbildning? Mitt ärliga råd och svar till de framtida studenter som funderar på att plugga på Culinary Arts Academy Switzerland är att aldrig ge upp sina drömmar. Studierna på skolan ledde till att jag har vuxit exponentiellt, både i köket och som person. Den är verkligen det kompletta paketet och det är en underbar upplevelse mot den kulinariska världen. Jag tycker absolut att du borde söka!

Följ John Henry på InstagramochYoutube.