Från hållbarhetsstudier till cheerleader på Hotel Institute Montreux. Intervju med en finsk student

Från hållbarhetsstudier till cheerleader på Hotel Institute Montreux. Intervju med en finsk student

Vid de tuffa tiderna under den obligatoriska militärtjänsten i Finland lovade Felix att gå med i ett cheerleader team om han någonsin lyckades komma in på sitt drömuniversitet … och det gjorde han. Halvvägs in i sin kandidatexamen i företagsekonomi har den numera stolta studenten vid Hotel Institute Montreux både några dansmoves och livserfarenheter att dela med sig av. I den här intervjun berättar Felix om hur det är att studera i Schweiz som finländare, avslöjar sin formel för en välbalanserad livsstil och delar med sig av sin passion för hållbarhet.

Först och främst, grattis till att du tog dig till finalen i hållbarhetstävlingen i år! Kan du berätta för oss om dina erfarenheter?

Tack! Jag deltog i en utmaning om hållbart värdskap. I början av tävlingen fanns det totalt 36 värdskapsbaserade universitet, och min grupp var den enda som representerade Swiss Education Group (SEG).

Att bli vald till finalen var en sådan ära för oss. Vi hade en så fantastisk tid att träffa nya människor och utbyta våra idéer! Vi vann inte, men upplevelsen var så rik och vi visade att Hotel Institute Montreux hör till de bästa gästutbildarna i världen.

Är hållbarhet viktigt för dig?

Eftersom jag är uppvuxen i Finland är hållbarhet väldigt viktigt för mig. Ända sedan barnsben har vi fått lära oss vikten av att ta hand om vår miljö samt att ta ansvar för våra handlingar. Nu när jag är vuxen vill jag fatta beslut som jag är stolt över. Jag tror att vi alla måste arbeta tillsammans för att bekämpa klimatförändringen.

Uppmuntrar universitetet ett kritiskt förhållningssätt när det gäller hållbarhet och marknadsföring?

Ja, definitivt. Det finns många företag som gör sig skyldiga till greenwashing, men jag känner att Hotel Institute Montreux ser till att vi kan känna igen det. Här känner jag mig uppmuntrad att tänka själv.

Jag minns till exempel att vi förra året hade en uppgift att komma med idéer för öppnandet av ett nytt miljövänligt hotell. Eftersom vi har medstudenter från olika kulturer och med olika perspektiv är det mycket intressant att se vad vi kommer fram till som ett team. Universitetet uppmuntrar oss att utforska, analysera och komma fram till slutsatser själva. De är där för att vägleda oss och inte för att tala om för oss vilket som är det rätta sättet eftersom det inte finns något sådant.

Vad motiverade dig att studera hospitality?

Jag har alltid velat se världen, och jag tror att hotell- och restaurangbranschen är nyckeln till att uppfylla denna min dröm. Att studera i Schweiz ger särskilt dessa möjligheter.

Den största stimulansen att ge sig ut var, kanske överraskande nog, den obligatoriska militärtjänsten. Jag minns att jag såg ett reportage på SEG:s Instagramkonto om deras cheerleadingteam och tänkte att jag hellre skulle vara cheerleader än i militären. Så jag lovade mig själv att om jag kom till SEG skulle jag gå med i deras lag.

Höll du ditt ord och gick med i cheerleadingteamet?

Självklart! Jag var den enda manliga personen i laget. Kaptenen frågade mig vad jag var intresserad av, men jag hade ingen dansbakgrund. Faktum är att jag var hemskt dålig på det. Jag var dock nyfiken på att prova allt från att lyfta mina lagkamrater till att svinga pom-poms. Efter militärtjänsten var jag väldigt glad över att få min utbildning och allt som kommer med den. Jag kunde inte vänta på att få uppleva världen.

Hur reagerade dina vänner på ditt beslut att studera i Schweiz?

Mina vänner blev minst sagt mycket överraskade. Finland är känt för att ha goda utbildningsmöjligheter, som dessutom är gratis eftersom de täcks av skatter. Så för alla finländare låter det verkligen galet att du vill studera utomlands, lämna din familj och dina vänner bakom dig och dessutom betala för allt.

Vilka andra skillnader finns det mellan finsk och schweizisk utbildning?

För det första är det väldigt svårt att bli antagen till ett universitet i Finland, men när man väl är inne är man inne. Medan det i Schweiz är tvärtom – du blir antagen nästan omedelbart, men om du inte klarar dig bra på vägen måste du hoppa av. Man får en chans och måste bevisa sin förmåga om och om igen, och för mig är det mycket mer motiverande på det sättet.

En annan sak är att Montreux, i synnerhet, är en mycket liten stad, vilket innebär färre distraktioner och mer fokus på studierna.

Hur var ansökningsprocessen för att komma in på universitetet?

Det var ganska okomplicerat. I stort sett det enda som jag var tvungen att reda ut i förväg var den ekonomiska finansieringen av mina studier. Det belopp jag behövde var betydande, men jag hade inga problem eftersom den finska banken täckte det helt och hållet. Jag behöver bara börja betala tillbaka när jag tagit examen och hittat ett jobb, så jag är väldigt glad över att känna mig oberoende och inte vara en börda för mina föräldrar.

Kan du berätta vad studieavgiften täcker?

Studieavgiften täcker nästan alla utgifter som man kan tänka sig att en student kan få i ett främmande land: allt från mat (tre måltider om dagen) till medlemskap i ett gym och tillgång till olika sportaktiviteter och lag, till boende (jag får till och med hushållstjänster varje vecka!). Viktigast av allt är att det täcker utbildningen på hög nivå och möjligheten att studera utomlands med alla olika människor av olika nationaliteter.

Vad tycker du om det sätt på vilket undervisningen bedrivs på Hotel Institute Montreux?

Vi nordbor är väldigt blyga och normalt sett vill vi inte skämma ut oss genom att säga eller fråga något dumt, särskilt inte inför många människor. Därför uppskattar jag Hotel Institute Montreux system med små klasser och mycket interaktion. Jag tror att det är mycket viktigt för just hotellstudier.

Vad är några saker du tycker om att göra i Montreux förutom att studera?

För mig är det mycket viktigt att göra något annat än studier för att få en bra balans mellan arbete och privatliv. Det har alltid varit nödvändigt för mig att hålla mig stark: inte bara fysiskt utan också mentalt. Sport är jag dock verkligen galen i. Jag har spelat ishockey i 15 år och amerikansk fotboll i 5 år innan jag kom hit.

Erbjuder skolan goda möjligheter till idrott?

Ja, det finns många idrottslag som du kan gå med i. Skolan ger dig tillgång till gymmet, du kan också spela fotboll, volleyboll, badminton, basket… det finns mycket att välja på!

Vad är ditt råd till framtida studenter för att de ska få ut det mesta av sin tid på Hotel Institute Montreux?

Kom med ett öppet sinne, var positiv och lär dig att hantera tiden. Ta hand om dig själv – mentalt och fysiskt. Det kommer att göra ditt liv och dina studier mycket lättare.