David Sandberg – Irländska slott och entreprenörsdrömmar

Berätta om resan från examen till ditt nuvarande jobb. 

Hösten 2017 deltog jag i tv-programmet Hela Sverige bakar. Där träffade jag för första gången likasinnade vänner som också älskade att baka – lika mycket som jag gjorde! Jag har alltid tyckt om att baka men har egentligen inte haft så många att dela mitt intresse med. Men nu hade jag hittat vänner med samma kärlek till bakning som jag hade.

Efter programmet höll jag och mina nyfunna vänner kontakten och bakintresset fick ett större utrymme i mitt liv. Jag kände att bakning kanske var något jag borde satsa på karriärmässigt, och tankarna kring detta började snurra i mitt huvud mer och mer. Till slut så valde jag att ta tag i att hitta en utbildning för att bli pastry chef på riktigt.

Jag gjorde min research och kom fram till att det var utomlands som jag ville vara och en av de bästa skolorna som jag hittade var just Culinary Arts Academy Switzerland. Det var så jag påbörjade mina studier i Schweiz. Därefter fick jag möjlighet att göra min praktik på Ashford Castle, som är ett slott på Irland. På slottet jobbade jag med tre olika områden i det så kallade pastry köket. Jag jobbade frukostpasset där jag fick baka bröd, scones, kakor och annat smått och gott. Sen jobbade jag i afternoon tea som det hette, där vi bakade desserterna som serverades varje dag under just afternoon tea. Man fick även i detta skift jobba service och lägga upp allt på tallrikar eftersom beställningar från gäster kom in. Det tredje och sista skiftet var i en av slottets restauranger. Här fick man baka desserter och sen lägga upp dessa på tallrikar som serverades till middagsgästerna.

Det var fantastiskt att få prova på så många olika områden på ett och samma ställe. Jag hann vara på Ashford Castle i lite mer än tre månader innan Covid-19 pandemin bröt ut. Detta gjorde att jag tyvärr behövde resa hem till Sverige och sen dess har jag också gått tillbaka till mitt tidigare jobb som revisor. Nu förtiden tar jag beställningar för tårtor och andra bakverk på sidan om, men jobbar i dagsläget främst som revisor.

Har du lärt dig något på dina anställningar du har haft som du inte fick lära dig i skolan på Culinary Arts Academy Switzerland? Nämn gärna något exempel. 

Jag har ju enbart haft praktik och ingen direkt anställning så sett, men det jag lärde mig på Ashford Castle var definitivt hur det går till på riktigt i ett kök. Man får hela miljön och ett helt annat tempo. Men jag kände verkligen att det man lär sig på skolan är relevant och gav mig alla förutsättningar för att lyckas på min praktik. Som med mycket annat så blir det ju så klart vad man själv gör det till. Skolan ger en definitivt verktygen att lyckas med sin praktik och framtida karriär inom yrket, men det är ju upp till dig vad du väljer att göra med dessa verktyg.

Har utbildningen hos Culinary Arts Academy Switzerland hjälpt dig att nå dina drömmar som du hade som student? 

Jag skulle absolut säga att utbildningen ger dig alla förutsättningar för att man ska kunna lyckas med det man vill åstadkomma inom yrket som pastry chef.

Skulle du rekommendera en utbildning hos Swiss Education Group till någon som söker sig till universitet/ högskoleutbildning?

Det skulle jag definitivt göra! Det är väldigt givande att vara i ett annat land med en utbildning på ett annat språk än sitt eget. Man träffar också vänner som kommer från hela världen och man växer väldigt mycket själv som person. Dessutom är utbildningen väldigt bra och den ger dig alla verktyg som du behöver för att lyckas inom branschen.

Har du någon framtidsdröm och i så fall vad?

I dagsläget drömmer jag om att öppna min egen cateringverksamhet! Att kunna jobba hemifrån i mitt eget kök och att själv få bestämma vad jag ska erbjuda mina kunder, hade varit väldigt roligt. Även om det var väldigt kul under min praktik, så fick man inte riktigt utlopp för det kreativa. Då det var satta menyer och man var tyvärr inte med och påverkade det som skulle serveras. Så den kreativa friheten hade varit väldigt kul att få genom att driva eget.

Det hade även varit väldigt kul att rikta in sig mot en större blandning av kunder. Dels till privatpersoner som, man kanske kan få baka födelsedagstårtor till, men även företag där man kan få möjlighet att baka, till exempelvis fika, för kurser som de håller.