Dan Joel – drömmen om en egen hotellkedja

Dan Joel har jobbat i fler europeiska länder än vad du har fingrar på en hand. Efter ett karriärsbyte in till en helt ny bransch, fick vi tag på Dan och frågade hur IHTTI och den utbildning han fått hjälper honom att lyckas i sin nya bransch.

Berätta om vägen till ditt nya jobb?

Efter att ha jobbat i Skottland, England, Tyskland, Schweiz och hemma i Sverige så beslöt jag mig att byta bransch och testa något nytt. Så sedan september jobbar jag hos KPMG, en av de “Big 4”, som konsult inom GMS – Global Mobility Service. Största anledningen till detta var att efter flytten från Storbritannien till Schweiz, stötte jag tyvärr på massor med svårigheter att hitta en fast anställning på den nivån som jag var ute efter. Detta, tillsammans med Covid-19 och den osäkerhet som just nu finns i Schweiz inom Hotell och Restaurant branschen, gjorde att jag beslöt mig för att byta.

Efter en viss tid hos Dolder Grand och Globus som sommelier och restaurant manager gick jag över till KPMG. Trots att jag inte längre jobbar inom hotell och restaurang, så har min tid från IHTTI visat sig vara relevant inom GMS.

Har du lärt dig något på dina anställningar som du inte fick lära dig i skolan på IHTTI?

IHTTI förberedde mig och gav mig en bra bas att börja min karriär på och ett stort försprång före många andra inom branschen. Men den “riktiga” skolan börjar först efter tiden hos IHTTI och Swiss Education Group. Största lektionen skulle jag säga är att den säkerhet man känner när man fortfarande studerar försvinner. Att man plötsligt står där utan att riktigt veta vad man ska göra och hur allt funkar utanför bekvämligheten av att alltid ha skolan bakom sig.

IHTTI och våra lärare och mentorer förberedde oss genom att pusha oss att alltid agera utanför vår egen comfort zone och alltid utmana oss själva.

Har utbildningen hos IHTTI hjälpt dig att nå dina drömmar som du hade som student?

Mina drömmar som student, jämfört med vart jag är nu, är inte jämförbara längre. Men det tror jag är normalt. Det viktigaste som man inte får glömma bort är att man alltid måste vara flexibel och inte säga nej till nya möjligheter och erfarenheter. Jag har haft turen att kunna jobba inom några av Europas mest anspråksfulla hotell och träffat människor från hela världen. Även om jag nu gör något helt annat skulle jag aldrig vilja ändra den resa jag har tagit för att komma dit jag är nu.

Skulle du rekommendera utbildningen hos Swiss Education Group till en någon som söker sig till en universitet/ högskoleutbildning?

Absolut. Oavsett skola så erbjuder Swiss Education Group en internationell miljö och massor med möjligheter. Studier inom hospitality är, oavsett vad man vill nå, något som alltid kommer vara otroligt relevant. Då vi lär oss att vara öppna för nya möjligheter på ett sätt som man inte lär sig någon annanstans.

Har du någon framtidsdröm och i så fall vad?

Min största dröm är nog samma som jag hade när jag var hos IHTTI – att öppna mitt eget femstjärniga hotell och tillslut hotellkedja i Sverige och Europa.