Barista på motorcykel

Binny Varghese, som har tagit examen från César Ritz Colleges, åkte på en 100-dagars motorcykeltur genom Indien för att lära sig så mycket som möjligt om kaffe i sitt hemland. Vi pratade med honom för att ta reda på vad han upptäckte och hur han blev känd som Barista på motorcykel (Barista on a Bike).

Vad gav dig idén att åka runt i Indien på jakt efter gott kaffe?

Folk i Indien dricker vanligtvis snabbkaffe. Jag tyckte att det var ganska sorgligt, eftersom Indien är den sjätte största kaffeproducenten i världen, men vi exporterar det mesta av vårt kaffe . Jag ville se det med egna ögon för att förstå varför det var så svårt att hitta en god kopp kaffe i det här landet.

Vad upptäckte du om kaffe på din resa?

På mina resor var det fantastiskt att avslöja de många olika myter som omgav kaffe. När jag reste i norra Indien sa folk att om man dricker kaffe blir huden mörk.

Jag träffade människor i öster och norr som trodde att man blir lite galen om man dricker kaffe, och många andra trodde att man på grund av koffeinet i kaffe inte skulle kunna sova efter att ha druckit det (trots att det faktiskt innehåller samma mängd som te).

På mina resor var det fantastiskt att avslöja de många olika myter som omgav kaffe. Många människor var övertygade om att kaffe var en dryck endast för de rika.

Hur skulle du beskriva en god kopp kaffe?

Det beror helt och hållet på dina personliga preferenser. Tanken är att prova så mycket kaffe som möjligt för att ta reda på vad din är, men oavsett vad måste det vara färskt kaffe – när det är färskt är det det bästa i världen. När jag säger “färskt”menar jag nyligen rostat och nymalet. Den bästa koppen kaffe är en myt. Den existerar inte. Detta beror på att den bästa koppen kaffe för dig kommer att vara annorlunda jämfört med den bästa koppen kaffe för mig.

Binny Varghese – barista på motorcykel

Har du alltid velat arbeta inom hotell- och restaurangbranschen?

Min kärlek till mat började när jag var liten och hjälpte min mamma i köket. Jag började arbeta som kock för ungefär 11 år sedan när jag gick på college. På den tiden i Indien fick de flesta kockar inte gå ut och träffa gästerna. Detta har nu ändrats, men jag hade tidigt en passion för människor och interaktion med gästerna, så jag bestämde mig för att gå över till Food & Beverage-service med fokus på utbildning.

När du arbetade som utbildnings- och innovationsansvarig på Coffee Equipment and Machine Company, vilka ansvarsområden hade du då?

Företaget sysslar med kaffeutrustning och maskiner i Indien. Jag utbildade baristor och coachade personer som vågade sig på kaffeföretagande. Jag rådgjorde med företagare om vilka maskiner de skulle köpa och hur de skulle gå tillväga när det gäller marknadsföring och ekonomi. Jag leder också utbildningsverkstäderna och ger inledande instruktioner till intern personal.

Hur formade den här tjänsten din kärlek till kaffe i Indien?

Rollen möjliggjorde mycket experimenterande med kaffe och maskiner och öppnade möjligheter att resa utomlands för mässor och kaffeevenemang.

Det slutgiltiga målet är att bygga upp en stark kaffegemenskap i Indien som är grundad på passion för drycken.

Vad är nästa steg för “Barista on a Bike”?

Jag skulle vilja göra ytterligare en resa. Nästa resa skulle kunna handla om människorna bakom kaffescenen, mer om hur det görs, hur människor lägger ner sitt hjärta och sin själ i kaffe. Jag gjorde min första Barista-on-Bike-resa i Indien och Nepal, så nästa gång skulle jag vilja åka ännu längre, kanske till den östra sidan av Indien där kaffe odlas. Men viktigast av allt är att jag bara vill utforska mer om kaffe på min motorcykel.

Just nu driver jag Indiens enda kaffededikerade podcast, Coffee Protocol. Jag gör också kaffeutbildningar online, ger råd till nya kaffeföretag och hjälper indiska kaffeodlingar med efterbehandlingsmetoder. Det som kanske är mest spännande är att jag är på väg att släppa den första dokumentären om specialkaffe.


Om Binny Varghese

Binny Varghese tog examen från César Ritz Colleges Schweiz med en Bachelor of Arts i hotellmanagement. Samtidigt som han arbetar med sin podcast Coffee Protocol gör han också kaffeutbildningar online,ger råd till nya kaffeföretag och hjälper indiska kaffeodlingar med efterbehandlingsmetoder. Hans snart utgivna dokumentärfilm om indiskt specialkaffe ska enligt planerna visas på den kommande Speciality Coffee Association expo som äger rum i New Orleans den 30 september – 2 oktober.

Kontakta Binny på Instagram om du är intresserad av rådgivning eller utbildning inom kaffe och caféer, och följ honom för att hålla dig uppdaterad om hans kaffeäventyr!