9 saker du inte visste om hospitality och varför det är världens bästa jobb

När du tänker hospitality, så tänker du antagligen på hotell. Fantastiska män och kvinnor som jobbar med service i alla de olika avdelningar som finns på ett hotell. Reception, gästservice, restaurangen, för att nämna några. Från stora lyxhotell i avlägsna och exotiska länder till det lilla och personliga, familjeägda, hotellet runt knuten. Du har inte fel, men du har inte heller helt rätt. Hospitality är så mycket mer än vad du någonsin kunnat tänka dig!

Hospitality är lika brett som ett julbord på TV4 och varierad som en svensk sommar. Det är egentligen bara din egna fantasi som sätter gränserna för vad du kommer jobba med efter din utbildning. Vad säger du om vi berättar att med en av våra hospitality-utbildningar i ryggen så kan du jobba med mode, reklam, design, kommunikation, försäljning eller inom skönhetsbranschen, till exempel. Eller varför inte göra som en av våra alumni och jobba på Tesla?

Här kommer 9 saker du inte visste om hospitality som jobb och studentberättelser som kommer inspirera dig in i denna värld.

Mode och lyx

Modebranschen är en av de hetaste och trendigaste branscherna att jobba i. Men, du behöver verkligen inte vara kläddesigner eller modell för att få ett jobb i denna eftertraktade bransch. Mode är så mycket mer än att sälja ett plagg, det handlar om att förmedla en upplevelse och känsla hela vägen – redan innan besöket i butiken till att plagget sitter på kroppen. Väljer du att läsa en Bachelor eller en Master på HIM, så kan du välja Luxury Brand Management Specialization, som din inriktning. Där får du jobba med marknadsplaner och kommunikationsstrategier, speciellt inriktade mot varumärken inom lyxsegmentet.

Skolan har nära samarbete med John Paul Concierge Services och Tourbillion klockor, så att du som student ska få jobba med riktiga varumärken och riktiga uppdrag. Pluggar du på HIM får du en kandidatexamen från Hotel Institute Montreux, samt en amerikansk kandidatexamen från Northwood University.

Skönhetsbranschen

Skönhetsbranschen är ingen okänd mark för oss på Swiss Education Group. Båda programmen hos HIM har specialinriktningen Luxury Brand Management, där just skönhetsbranschens lyxsegment ingår. Väljer du nämnd inriktning på dina studier, så har HIM en hel kurs dedikerad till just skönhetsbranschen. Där du får jobba med ett riktigt uppdrag till skönhetsmärket La Mer, tillsammans med gästföreläsningar och studiebesök.

Låter det som något för dig? Läs mer om HIM studenten Wan Sze Hwai och hennes praktik på just La Mer här och hur hon blev försäljningsexpert, trots en introvert personlighet.

Entreprenörskap och Business

Att starta och driva sitt egna företag har nog aldrig varit mer populärt än vad det är just nu. Det har heller inte varit enklare att starta, driva och utveckla företag. Stort tack vare nya och smarta digitala verktyg. Just entreprenörskap är något som genomsyrar alla våra utbildningar, oavsett om du läser just hospitality, culinary eller pastry arts.

Men, vill du verkligen gå på djupet och lära dig allt om ekonomi, affärsutveckling och finans, borde du kolla in våra utbildningar framförallt på César Ritz Colleges Switzerland och HIM. Hur låter Organizational Behavior and Leadership och Management of Information Technologies hos HIM och Macroeconomics for the Tourism Industry på César Ritz?

Låter det intressant? Läs mer om IHTTI alumnen, Blaise, och hans plan som entreprenör i Barcelona här. Läs om Denis Cheryomuskin och hans design och varumärkesbyrå, Rocket Candy.

Studerar du på IHTTI får du en akademiskt krediterad Kandidatexamen BA (HONS) från University of Derby i England samt en Kandidatexamen från IHTTI-School of Hotel Management, Caux.

Fastighet- och mäklarbranschen

En solskenshistoria och det bästa av två världar. Vad får du om du sätter samman en kommunikationsstudent från HIM och en hospitalitystudent från SMHS? Du får en av de snabbast växande fastighets- och mäklarfirmorna i Europa. Företaget drivs av alumnerna Ana Glück och Varvara Laabes. De beskriver mixen av sina två kompetenser med:

”våra erfarenheter inom kommunikation och att leverera service utöver det vanliga, gör att vi kan försäkra oss om att våra kunder är mer än nöjda med vårt arbete. Det hjälper oss med att kunna fokusera på vad som är viktigast för kunden”.

Vill du läsa mer och bli inspirerad av Ana och Varvara och deras entreprenörshistoria? Det kan du göra är.

Hotell, resa och turism

Det klassiska jobbet inom hospitality! Och, man förstår varför jobb inom hotellbranschen är så populärt. Man behöver bara lyssna på våra alumner om vad det är som driver dem varje dag. Leendet på kundens läppar när du går steget längre än förväntat eller när man hjälper till att göra deras semester så fantastisk som de drömt om. Vissa är födda till att jobba med service, är du en av dessa, då är hotellbranschen något för dig.

Oavsett vilken av våra hospitalityutbildningar du väljer, på HIM, César Ritz Colleges (CRCS), SHMS eller IHTTI, så får du en gedigen och konkurrenskraftig utbildning av högsta internationella klass. Detta gör att du praktiskt taget kan jobba vart du vill i världen. På ett tropiskt hotell nära stranden, på en lyxkryssare i Indiska Oceanien, för att stilla din resenerv, eller på ett rustikt hotell högt upp i alperna – valet är ditt!

Är du mer intresserad av att jobba med resande, hospitality och upplevelser som helhet är kanske turism något för dig? På César Ritz Colleges Switzerland kan du bland annat läsa:ontemporary Issues in International Tourism, Sustainable Tourism Ventures och Strategic Tourism Management.

Väljer du att läsa en kandidatexamen (Bachelor) på César Ritz så görs den i samarbete med Washington State University vilket gör att du får en kandidatexamen från Washington State University och en kandidatexamen från César Ritz Colleges Switzerland.

Läser du på SHMS så får du en akademiskt krediterad kandidatexamen från University of Derby i England samt en kandidatexamen från SHMS-Swiss Hotel Management School i Schweiz.

Reklam och kommunikation

Vad har hospitality och kommunikation gemensamt tänker du? Allt, säger vi! Kommunikation är lika mycket kundresa, kundbemötande och att förstå sin kund, som det är att tänka ut välgjord copywriting och iögonfallande grafisk design. Att jobba med kommunikation för en hotellkedja är som dag och natt mot att jobba på ett varumärke inom lyxsegmentet, som La Mer. Båda möjligheterna finns såklart efter en utbildning hos oss!

Är du intresserad av båda världarna bör du spana in kurserna och programmen hos HIM och IHTTI. Läs om Kristina och hennes karriär inom Digital Marketing eller om Nina Sophie och hur hon jobbar med Growth Hacking.

Design och konceptutveckling

Hur mycket mer kreativt och spännande kan det bli? De som säger att hospitality inte är ett kreativt yrke vet inte vad de pratar om! Hos IHTTI får du lära dig allt om vad som gör ett hotell så där bra – för det sitter i detaljerna! Hur designar man en hotellfoajé eller en restaurang för att förmedla den känsla man vill ha? Hur sätter man ljuset i lokalen för att det ska bli hemtrevligt, men inte för mörkt? Hur kan du använda dina kunders beteendemönster till att inreda det perfekta hotellrummet? Alla dessa frågor får du svar på i Design Management utbildningarna – bara på IHTTI. Vad sägs om Virtual Design Construction och Applied Corporate Finance for Hotel Managers?

Läs om Pascale Müller och hennes jobb på en design studio i Zürich eller om IHTTI Design Showcase där skolans kreativa och innovativa studenter visar upp sina färdigheter.

Världens bästa jobb

Vad är det som gör hospitality till världens bästa jobb? Kanske är det möjligheterna att få resa i jobbet och kunna bo på de mest fantastiska platser? Eller kan det vara den mänskliga interaktionen och dessa möten med glada ansikten från hela världen? Varje gång vi får möjligheten att slå oss ner tillsammans med en student och be dem berätta om sin skolgång och framtidsplaner, så kommer alltid det mänskliga mötet högt upp på listan. Att få träffa människor som kommit från alla världens hörn och göra deras vistelse, upplevelse eller möte till något alldeles speciellt – oavsett bransch.

För hospitality handlar inte om att passa upp på folk, likt en betjänt. Det handlar om att leverera en upplevelse. Precis som att gå på tivoli, bio eller hoppa bungyjump. Skillnaden mellan dessa och hospitality, ligger hos dig. Det är du och din strålande personlighet som får personerna framför dig att lysa upp rummet. Det är du som skapar deras upplevelse genom att överraska, guida, informera och hjälpa – så som bara du kan.

Vad behöver jag veta för att kunna plugga hospitality?

Generellt behöver du ha en gymnasieexamen. Men, vi kollar även på dina tidigare erfarenheter, tidigare arbete, utbildning och din passion. På plats på skolan lär vi dig allt du behöver veta och kunna för att få en konkurrenskraftig utbildning som ger dig bästa möjliga fördel på arbetsmarknaden.

Praktiken

Praktiken är i praktiken praktiskt vad du vill – solklart, eller hur? Målet med din praktik, som du har, i minst 12 månader som dessutom är betald, är att du ska få så mycket verklig- och hands on erfarenhet som möjligt. De kurser du läser under din utbildning på plats på skolan, är väldigt viktiga för ditt yrke, men praktiken är där du sätter dina kunskaper på prov. Du kan själv ordna en praktikplats, vart du vill i världen eller hitta en via några av våra kontakter – vi har vägar in till alla de stora och prestigefulla namnen!

CSN, boende och mat?

Allt vi kan säga är att vi kommer ta hand om dig! Precis som du kommer göra med dina gäster och kunder efter skolan. Förutom att alla våra utbildningar är 100% CSN berättigade, så ingår det boende och tre mål mat om dagen – på alla våra skolor. På studentboendet bor du i ett dubbelrum tillsammans med en kompis eller så kan du välja att ha ett enkelrum, mot en extra avgift.

Fortfarande inte övertygad? Här kan du läsa om ytterligare 3 möjligheter med en examen inom hospitality. Annars hittar du alla våra utbildningar på vår hemsida.

Relaterade länkar

Bachelor eller en Mas​ter p​å ​HIM

Praktik på La Mer

Entreprenör i Barcelona

Denis Cher​yomuskin -Rocket Candy.

Ana och Varvara och deras entreprenörshistoria

Lyxkryssare och leendet hos gästen

k​arriär inom Digital ​Marketing

Nina Sophie och hur hon jobbar m​ed Growth Hack​ing

Jobb på en design stu​dio

Design S​howcase

3 möjlig​heter med en examen inom hospitality

Läs mer om våra utbildningar på vår hemsida