Yann Muriset – att kombinera bakverk med en passion för lärande

Chef Yann Muriset

I hela sitt liv har Instruktör Yann vetat att han ville jobba med bakverk. Men en stor önskan om att bli lärare har alltid funnits med i drömmen. Idag reser han världen runt och lär ut om hantverket för kommande chokladmästare.

Bakom ett bord hos Culinary Arts AcademyBak- och Chokladfestivalen i Stockholm står instruktör Yann Muriset och gör figurer utav socker. Framför honom på andra sidan bordet står en stor grupp människor fascinerade av hur figurerna tar form. Vi ställde några frågor om hur livet på skolan i Schweiz kan se ut.

Chef Yann Muriset in action at Bak-och Chokladfestivalen

Berätta om din bakgrund, hur blev du konditor?

Jag har alltid vetat att jag ville jobba med mat och bakverk sedan tidig ålder. Jag började som lärling redan när jag var 15 år. Jag ville även bli lärare men valde intresset för bakverk och choklad. Nu 25 år senare har jag äntligen fått möjligheten att lära ut i form av bageriyrket till studenterna på skolan tillsammans med olika workshops som jag håller runt om i världen.

Jag hamnade på skolan genom att en tidigare lärare kom till bageriet där jag arbetade och på den vägen kom jag sedan in och började undervisa på skolan.

Chef Yann Muriset at the Bak-och Chokladfestivalen

 Vad är enligt dig det bästa med skolan?

Vad som gör skolan så bra är att utbildningarna är så fullständiga. VI lär ut allt från köksarbete och bakning men även företagande och ekonomi. Styrkan är också de kontakter som vi har i branschen när de kommer till den praktik som alla studenter har. Vi kan hjälpa dem ut till de bästa i branschen.

Alla lärare på skolan försöker vara de bästa förebilderna som vi kan för yrket vi utövar. Vi hjälper eleverna att utvecklas och att inte vara rädda för att göra misstag. För de som klarar av det uppskattas den lite strikta och disciplinerade framtoningen. Men man måste vara motiverad och ha en passion för bakverk och choklad. Vi brukar rekommendera att man besöker så många av de olika bagerierna och chokladbutikerna som möjligt för att få en känsla av yrket och hantverket i sig. Vi vill att övergången från skola till arbete ska bli så liten som möjlig.

Chef Yann Muriset at the Bak-och Chokladfestivalen 2018

Vad fick dig att fastna för bageri som yrke?

Att kunna ge folk ett leende på läpparna genom bakverk. Och att jag får resa över hela världen och kombinera två av mina absoluta intressen genom att lära ut hantverket.

Pastry Chef Danna Vu and Chef Yann Muriset

Vad är ditt favoritbakverk?

Jag gillar verkligen Patrick Rogers fantastiska praliner. Han är verkligen en trendsättare för hela chokladindustrin världen över och jag rekommenderar alla att kolla in honom.