Vykort från vinter-OS

27 apr 2018

SHMS-studenten Nick delar med sig av sin personliga erfarenhet från att jobba på PyeongChang Winter Olympics 2018.

Gästinlägg av Sung Hyuk Bae (Nick)

Strax efter att jag avslutat mitt första år på SHMS och ett internship i Barcelona, återvände jag till Sydkorea för att göra militärtjänstgöring. Men starten på tjänstgöringen blev försenad och jag hade plötsligt flera månader som jag inte visste vad jag skulle göra med.

Precis som jag höll på att vela kring vad jag skulle göra med min tid fick jag möjligheten att jobba på Winter Olympics som en del av Mosimann’s catering team, grundat av Schweizisk-födde kocken Anton Mosimann OBE. Jag visste att detta skulle bli en riktigt stor uppgift, men jag var redo för en utmaning!

Möjligheten för mig som korean att vara del av Olympiska Spelen i mitt hemland var ett tillfälle som jag inte kunde missa!

Jag skickade in min ansökan och innan jag visste ordet av hade jag fått en position på Intel House som del av Food & Beverege-teamet och en av de yngsta medlemmarna. Intel var en av de största partnerna för OS och integrerade teknik på många sätt i spelen. Till skillnad från Team Houses, en annan grupp på OS, är Intel Houses en blandning av hospitality och produktfokus. Så vi hade F&B-teamet från Mosimann’s och även Corporate-teamet från Intel  som hade uppsikt över utställningen av produkter.

F&B-teamet bestod av 10 personer för service och kök. Jag var den enda koreanen och de flesta av mina lagmedlemmar var från Storbritannien och Kanada. Eftersom jag var mest van vid ingredienserna, platserna och naturligtvis språket var mitt team beroende av mig och hade stor nytta av mig under denna perioden.

Mitt team såg inte min ålder och brist på erfarenhet från branschen som ett hinder, de hade förtroende för mig och lät mig ta ledningen.

De första fem dagarna på jobbet var antagligen de mest utmanande! Utöver att skaffa grundläggande träning inom service och bekanta oss med köket och serveringsområdena var vi också tvungna att skaffa fram ingredienser och speciella lokalt producerade livsmedel för de olika eventen vi hade ansvar för.

Efter den första träningsperioden var vi tillslut redo att dela upp jobbet i olika skift. Morgonskiftet var från 6 på morgonen till 14 på eftermiddagen, och nattskiftet var från 14 till midnatt. Beroende på hur många event vi hade den dagen var vi också tvungna att vara flexibla och byta våra skift om det behövdes.

Jobbet på Intel House gav mig erfarenhet om vad som krävs för att arrangera företagsevent av högsta klass, att ta hand om VIP-gäster med mera. Trots att jobbet liknade det som jag jobbade med  på mitt internship på Hotel Art Ritz Carlton i Barcelona, var sättet som servicen fungerade på ganska olika. Jag lärde mig att vara mer anpassningsbar vad gäller förändringar i sista stund och flexibel med sätet jag jobbar på och interagerar med olika typer av gäster.

Det var en intensiv upplevelse men jag tror att min erfarenhet från SHMS hjälpte mig vad gäller etikett, skicklig och effektiv servering, interaktionen med VIP-gäster och att jobba under stor press.

Att lära känna mitt team och jobba med dem var en av höjdpunkterna under vinter-OS. Lagandan var fantastisk, vi var väldigt motiverade och jobbade hårt för att göra det bästa av vår insats och upplevelse. Vissa av mina kollegor hade många års erfarenhet från branschen och hade jobbat i många olika länder. Att prata med dem och lära mig om deras erfarenhet ökade min passion för hospitality än mer, och jag ser väldigt mycket fram emot att avsluta mina studier och påbörja min karriär i branschen.

Sung Hyuk Bae (Nick) studerar en Bachelor in Hospitality and Events Management på SHMS

Artikel översatt från engelska till svenska. Om du vill läsa originalartikeln på engelska så hittar du den här