Svensk vinst i Konditori- och Chokladtävling!

Den 19:e juni hölls det en ”Swiss Pastry and Chocolate Challenge” på Culinary Arts Academy, Switzerland i Lucerne. Dagen var uppdelad i två tävlingar, där studenter från termin 3 och 4 tävlade mot klasskamrater i samma skede av skolans Konditorutbildning. Svenske Natthapong Phuchuensri vann tävlingen för termin 4! Läs intervjun med segraren nedan;

Först och främst, stort grattis! Hur kändes det att vinna?

 Tack! Mestadels blev jag faktiskt chockad – jag förväntade mig det inte alls. Efter att juryn hade fattat sitt beslut gav dom mig mikrofonen och jag hade ingen aning vad jag skulle säga då! Men nu i efterhand så vill jag säga att nyckeln för mig är att alltid tänka att varje dessert är den sista jag gör – då blir den så bra som den bara kan.

Jag tävlade framförallt mot mig själv. Vi hade en testtävling innan för att vänja oss och jag blev klar en halvtimme försent. Mitt huvudmål var att bli klar i tid så jag pushade extra hårt, minimerade komponenterna och som tur var hann jag bli klar i tid. Jag hade aldrig räknat med att det dessutom skulle räcka till seger!

Hur var upplägget kring tävlingen? Vilka var med i juryn?

 Utmaningen var att göra två stycken olika tallriksdesserter samt en chokladstaty. Temat var de 4 olika elementen och att våra verk skulle reflektera det på ett snyggt sätt. Det var väldigt utmanande, med tanke på de olika elementen.

Tävlingen tog totalt 6 timmar – vi hade 2 timmar på oss för förberedning och sedan 4 timmar aktiv tävling. Juryn bestod av 4 st. kända Konditorer från runtom i Schweiz. Det var jättekul att få träffa dom och så klart extra kul att få prestera så bra när dom var där.

Hur gick dina tankar kring vad du skulle skapa? Något du är extra självsäker på?

 Ja, jag kände mig väldigt självsäker när det kom till chokladstatyn. Jag har alltid varit bra på att dekorera och jag älskar att jobba med choklad. Jag gjorde också bra ifrån mig på när vi gjorde chokladstatyer under utbildningen, så det gav mig extra självförtroende.

Jag bestämde mig för att göra ett jordklot (jord och vatten) med en vulkan (eld) och en stor tornado (vind) på för att reflektera de olika elementen. Jag blev väldigt nöjd med den och fick otroligt bra feedback – jag tror faktiskt det var den som gjorde att jag vann tävlingen.

Jag har inspirerats mycket av Martin Chiffer (känd schweizisk chokladmästare) och hans tekniker. Han var även och besökte oss för några månader sen och höll i workshops på skolan. Han är fantastiskt duktig.

Du har precis gått färdigt konditorutbildningen på Culinary Arts Academy, Switzerland – vad är nästa steg för dig nu? Fick du aptit för att tävla, kanske?

Jag skall alldeles strax påbörja min 6 månaders praktik på Bürgenstock här i Schweiz vilket jag verkligen ser fram emot! Det är ett så pass häftigt ställe med duktiga konditorer – jag skall göra allt jag kan för att ta till mig så mycket som möjligt.

Efter det vill jag helst stanna i Schweiz. Det är verkligen ett chokladland och det finns så många att lära sig av och häftiga ställen att jobba på. Allra helst vill jag nog stanna kvar på Bürgenstock efteråt – jag tycker att det är så fantastiskt.

Tävlingar är nog ändå inte riktigt för mig. Även om det är kul och lärorikt så är det väldigt stressigt! Men man vet aldrig vad som händer i framtiden.

Vad har varit bäst under din tid på skolan och i Schweiz?

Det är nog kontakterna – både professionella och personliga. Utöver alla Pastry Chefs jag träffat från runtom i världen så har jag skaffat fantastiska vänskaper för livet. Skolan blir verkligen som ett andra hem med en familj som kommer från alla världens hörn. Det har varit en fantastisk period!