Så hittar du studiemotivation

Hitta studentmotivation, plugga utomlandsAtt skjuta upp måsten är vanligt och ibland väldigt skönt. Att skriva färdigt den där rapporten några minuter innan deadline eller köra en ”all-nighter” natten innan tentan är standard för många. Är det värt det?

Hade det inte varit så mycket skönare att bara ha allting färdigt i tid för en gångs skull? Hur undviker man att nattuggla framför datorn?

Louise Johansson, hotellstudent på César Ritz Colleges har listat sina top 5 tips som har hjälpt henne att hitta studiemotivation:

1. Listor

Att få känna sig effektiv och organiserad leder till mer motivation. När jag befinner mig i en period med mycket att göra i skolan eller livet i allmänhet tycker jag det är skönare att ha allting framför mig. Med listor kan du lättare ”kategorisera” alla dina måste efter viktigaste ämne och du får så småningom stryka över eller radera dina punkter. Du kommer se att du känner dig mer professionell och klartänkt när du har dina engagemang svart på vitt.

2. Det du gör idag slipper du göra imorgon

Det kan låta självklart men ibland är det svårt att inse hur det lilla engagemanget varje dag underlättar i det stora hela. Läser du 3 sidors anteckningar för provet om några dagar, är det 3 sidor du inte behöver fokusera på imorgon. Att göra lite åt gången tar ner din jobblast i slutet och gör att du blir färdig ännu snabbare än om du gjort allt på en och samma gång. Tänker du att det du gör idag kommer hjälpa dig imorgon blir det lite lättare att sätta sig ner framför datorn eller böckerna.

3. Pausa

En timmes paus från plugget kan mycket väl vara det du behöver för att få till den sista orken. Ta en kaffe med dina kompisar, gå på en promenad, ta en powernap eller vad du än känner för.

4. Frisk Luft

Innan du sätter dig ner med böckerna, spring en runda eller gå ut och gå. Frisk luft är otroligt underskattat. Man får mer syre till hjärnan och blir skärpt. Genom att få upp flåset släpper du dessutom loss endorfiner som gör dig på gott. Det kommer vara så mycket lättare att plugga på om humöret är på topp och hjärnan är klar.

5. Hårt slit lönar sig ALLTID

Mitt sista tips är också det viktigaste. Glöm ALDRIG att de mest framgångsrika människorna också är barn i början. Det är dem som oftast arbetat hårdast för att ingenting kommer gratis. Det kan vara bra att lägga på minnet när det känns hårt. Tänk på dina förebilder och inse att de har också utsatts för motgångar. De gav inte upp, de körde på och det lönade sig. Det ska det göra för dig också.

Jag hoppas dessa tips kan hjälpa till när skolan känns tufft. Det viktigaste att komma ihåg är att det är okej att sakna motivation ibland, den kommer och går och det är helt normalt. Det enda man kan göra är sitt bästa och ha en bra attityd till livet!

Lycka till!