Rapport från en konditorstudent – Andreas Modd

Söndag 14 april 2019

Imorgon är det måndag; början på vecka 2 av 11. Helt otroligt att det redan hunnit gå en vecka, tiden går fort när man har roligt. Culinary Arts Academy Switzerland har verkligen levt upp till och överträffat mina förväntningar.

Första veckan

Första veckan började egentligen redan på fredag då jag anlände till skolan. Helgen bestod av introduktion och rundvandringar. Vi gjorde bland annat en kortare båtutflykt på sjön och gick därefter till det fyrstjärniga hotellet Montana för en fika. Baren erbjöd en vacker vy över sjön och det pittoreska Luzern omgärdat av snöklädda bergstoppar. Staden ser verkligen ut som ett vykort.

Första veckan har som sagt varit rolig om än något stressig. Det är mycket som ska göras. Man ska lära sig namnen på lärare och klasskompisar, lära sig vart alla klassrum ligger. Därtill komma ihop att komma korrekt klädd. Skolan har nämligen en klädkod. Lite ovant måhända, men vi ser alla så professionella ut.

I tisdags besökte vi den lokala marknaden och införskaffade äpplen, päron och rabarber till onsdag.

Onsdag var första dagen i köket. Efter en presentation av kockarna fick vi pochera päron, göra äppelkompott, koka confiture (sylt med bitar) och se hur man gör vaniljsocker.

There is life beyond the salad for olive oil

På torsdagen gjorde vi glassbas och fick sedan en demonstration av Chef Alfonso J Fernandez från Spanien som menade att ”there is life beyond the salad for olive oil”.

Först provade vi olivolja och sedan demonstrerade han hur olivolja kan användas i bakning. Vi testade bland annat fruktsallad och chokladglass med olivolja. Det var överraskande gott – det finns tveklöst liv bortom salladen.

På torsdagen fick vi även våra kniv/bak-set under högtidliga former i skolans pampiga matsal. Senare på kvällen höll Chef Alfonso ytterligare en demonstration om hur man trancherar Pata Negra. Det är den lufttorkade skinkan av iberiskt svin uppfött på ekollon; ett av världens finaste kött. Även vi fick testa att tranchera detta fina kött! Det gick tämligen bra men undra vad våra misstag kostade…

På fredagen gjorde vi glass av glassbasen samt tillbehör till den. Vi karamelliserade hasselnötter och gjorde karamell-, och chokladsås. Vid middagen fick vi testa alltsammans utom päronen. Mycket gott. Vi var duktiga!

Det blev ett långt inlägg men det finns så mycket att säga och då är detta bara första veckan. Om de resterande 10 är hälften så roliga och informativa som denna så bådar det mycket gott.