Rapport från en konditorstudent – Chokladvecka!

Vad tiden går fort. Sedan det förra inlägget har vi hunnit ta oss till vecka 7! Och som titeln antyder handlar den om choklad – denna underbara substans.

Vad har hänt sedan vecka 2?

Den tredje veckan fokuserade vi på smörblandningar; allt som innebär att man arbetar ihop smör och socker till en krämig massa innan vätska och mjöl tillsätts. Vi gjorde bland annat olika mördegar, brownies och muffins. Mördegen användes bland annat till chokladpaj, vilket är något av det godaste vi har gjort!

Wienerbröd och croissanter

Under fjärde veckan gjorde vi wienerbröd och croissanter i massor. Sällan har jag använt så mycket smör. Dessa bakverks karakteristiska flagiga struktur skapas genom att man viker i smör i degen. Ett wienerbröd har över 200 lager av smör.

Vecka fem var en kort vecka, blott fyra dagar då vi hade en långhelg för att högtidlighålla att vi kommit halvvägs på första terminen. De fyra dagar vi hade spenderade vi dock med att göra kokosmakroner och pâte à choux, av vilken vi gjorde profiteroller och eclairs som fylldes med olika goda krämer. De förstnämnda använde vi till de klassiska bakverken St. Honoré tårta och croquembouche.

Fransk eller schweizisk maräng?

Vi gjorde även maräng. Kall-vispad sådan, vad man skulle kalla fransk maräng hemma i Sverige men som de här kallar för Schweizisk maräng. Lite förvirrande då man hemma avser en varm-vispad maräng när man säger Schweizisk maräng, den varm-vispade kallar de istället för spansk maräng. Tack och lov kallar vi i alla fall italiensk maräng för just italiensk maräng.

Kakor och Smörblandningar

Även den sjätte veckan var kort, ty långhelgen fortsatte till och med måndag. Denna vecka knöt an till den tredje veckan men nu gjorde vi kakor av våra smörblandningar. Det var lite fikastämning med alla kakor. Dessvärre inga svenska klassiker. Vi hade behövt bondkakor och/eller drömmar.

Mer Svensk touch kom dock på helgen. Under vår helgservice (när vi hjälper till att förbereda brunch och middag) fick jag möjlighet att slänga ihop ett gäng chokladbollar.

CV och besök i Paris

Utöver bakning har vi även jobbat hårt på att skriva våra CV och Cover Letter (personligt brev). Detta för att kunna börja leta efter praktikplats. Praktiken kommer att börja efter termin två, i början av oktober. Men sökandet har nu påbörjats på riktigt och på måndag (27/5) är jag och en klasskompis (@pastryart_by_malin99) i Paris för att träffa den Michelinstjärnebelönande Chef Yannek Alleno. Det kommer att bli kul. Vad utfallet av resan och intervjun blir återstår att se. Jag håller er uppdaterade.

Som jag nämnde i det förra inlägget bjuder Schweiz på fantastiska vyer. I helgen var jag och en klasskompis (@chocolateandpastrybynina) ute och vandrade i drygt fem timmar längsmed en flod, över ett vattenfall och upp och nedför två berg. En underbar dag. Schweiz är fantastiskt.

Vänligen, Andreas

P.S. Följ gärna mig (@andyspastries) eller någon av mina klasskompisar på Instagram för mer frekventa uppdateringar om vad vi bakar här. Ni finner namn till två av dem i detta inlägg.