Passionen för hotell har alltid funnits – nu går Johanna mot drömmen om att starta ett eget

Johanna Jensen-Carlén läser en kandidat i business administration in hospitality management på Hotel Institute Montreux och är inne på utbildningens fjärde termin. 

Varför läser du den här utbildningen?
Jag har alltid älskat hotell och det är hotellvärlden jag vill jobba inom! Pappa jobbade i Stockholm emellanåt när jag var liten, men vi bodde i Skåne. Ibland följde mamma och jag med honom och bodde på hotellet i Stockholm. Han återkom alltid till samma hotell och kände de som jobbade där, så jag fick träffa dem och till och med hjälpa till. Ibland fick jag sitta med i receptionen, öppna dörrar för gäster och så vidare. Det var jätteroligt!

Genom åren har jag övervägt andra branscher, men jag har alltid kommit tillbaka till hotell. Jag älskar miljöerna och allt som händer. Under min barndom reste vi dessutom mycket och jag älskar att upptäcka nya kulturer och träffar nya människor. Detta är en av de största anledningarna till att hotellindustrin passar mig perfekt.

 

Vad tycker du om utbildningen hittills?
Det är jätteroligt, jag lär känna människor från hela världen, lärarna är kunniga och våra lektioner är superspännande. Vi får en bra grund för att förstå oss på hur hotell drivs, med insyn i olika roller, vilket gör att vi verkligen blir rustade för en karriär i hotellbranschen. Dessutom har vi möjlighet till mycket praktik. Jag var på praktik på ett hotell i Toscana som heter Castello di Casole, ett femstjärnigt lyxhotell som fått många utmärkelser. De är rankade bästa resort i Europa i fem år i rad av Travel + Leisures  och har tilldelats deras annual Worlds Best Awards. Jag jobbade fyra månader i front office och fyra i concierger. Det var fantastiskt vackert och kul att jobba i en ny kultur!

Vad var den största utmaningen med praktiken?
Kulturskillnaderna, helt klart! I Skandinavien är vi så organiserade, håller tider och så vidare och de är inte lika noga med det i Italien. Jag var tvungen att påminna mig själv ibland att jag var i Italien och inte Sverige och att de kan ha ett annat arbetssätt. Det var en bra lärdom: att ibland ta ett steg tillbaka och tänka på att alla kulturer har sina egna arbetssätt. Just att jobba med olika kulturer var dock också den största lärdomen. Vi lärde oss massor av varandra, och dessutom har jag kontakt med många av de människor jag träffade där fortfarande och fick många vänner. Därutöver fick jag ju testa två olika yrkesroller som jag inte haft tidigare så det gav många viktiga erfarenheter.

Var ser du dig själv i framtiden?
Den stora drömmen är att driva ett eget hotell! Först efter utbildningen vill jag jobba med PR, försäljning och marknadsföring på fina 5-stjärniga hotell. Sedan är den riktigt stora drömmen att starta eget hotell, i Skandinavien eller Europa. Jag har ett stort intresse för yoga, meditation och wellness så att öppna något inom det – kanske en yoga resort – hade varit drömmen!

Vad vill du säga till dem som funderar på att söka in på SEG?
Att åka på ”öppet hus! Det är en möjlighet att åka runt och besöka skolorna, träffa lärare och studenter och få riktigt bra information. Dessutom är det en stor upplevelse att se skolorna och de olika miljöerna. SEG betalar till och med för hotell för de dagarna. En grymt bra möjlighet! Och sedan vill jag bara säga att jag verkligen rekommenderar att söka utbildningarna! Hotellskolorna i Schweiz är de mest berömda i världen – så det är lätt att få jobb i framtiden, det är hög nivå och jätteroligt!