Mål: att skapa en positiv våg av hållbarhet i hotellbranschen

Hej Lukas, vad och var läser du nu?

Jag har läst första året på IHTTI  på programmet Hospitality & Design Management och gör nu min första praktik. Första året är fokuserat på Food and Beverage och service, vilket utgör grunden i branschen. Vi arbetar också mycket med event samt att starta upp och marknadsföra en egen restaurang i teorin.

Vad har du för bakgrund och hur kom det sig att du hamnade där du är idag?

Jag är uppvuxen i Göteborg och jobbade som bartender efter gymnasiet i ett år. Jag var väldigt omotiverad till studierna under gymnasietiden, hade låga betyg och visste inte vad jag skulle göra. Jobba i bar var roligt, så sedan flyttade jag till London under ett år för att lära mig mer om barer i och med att kulturen till stor del kommer därifrån.

 

Därefter bodde jag och jobbade i Åre, där jag läste upp gymnasiebetyg, pluggade Livsstil & Vildmarksliv och jobbade som bartender.Det är väldigt kraftfullt att läsa rätt ämne i rätt miljö, vilket också är en anledning att läsa hospitality i Schweiz med sin rika hotellhistoria.

I Åre träffade jag Levi som jobbar på Swiss Education Group. Vi pratade om hospitality och barkultur och så vidare, och då tändes verkligen motivationen och intresset hos mig. Jag förstod att jag kan göra karriär inom hospitality och såg utvecklingsmöjligheterna, att det inte behövde stanna vid ”bara jobba i bar”. Jag insåg att jag kunde gå långt om jag ville och plötsligt kändes det både rimligt och möjligt att starta stora projekt så som att öppna ett eget hotell!

Det är otroligt vilken resa jag gjort, jag blev till och med framröstad till ”Student of the Semester” och ”Student of the Month” här, baserat på att jag nu är så motiverad och har höga resultat. Så jag har gått från riktigt dåliga betyg på gymnasiet till att vara otroligt motiverad här. Det är nog den starka viljan att arbeta för något större än mig själv som är anledningen till det, samt den starka kärleken och familjekänslan från alla på skolan.

Vad är motivationen bakom att jobba inom Hospitality?

Det är underbart att jobba med människor! Genom att jag älskar det i praktiken så har jag också börjat uppskatta att lära mig mer och mer även faktakunskaper och att just läsa in teori. Kurserna är så himla bra här med bra lärare, det ger verkligen ett ytterligare djup till det praktiska.

Du berättade att du gör praktik nu, var befinner du dig och vad gör du?

Jag gör praktik på CenterHotels, i Reykjavik på Island. De har för närvarande 6 hotell på Island och jag fick höra om dem på IRF International Recruitment Forum. Till IRF kommer alla skolor från Swiss Education Group (SEG) samt en stor mängd företag. Jag började prata med CenterHotels ganska direkt på IRF men då hade de inte tid för någon intervju. På andra dagen av mässan, som egentligen är för tredje års-studenter och masterstudenter, var det min klass som jobbade med att servera lunchen. Mitt under pågående service kom representanter för några hotell och frågade om jag hade tid för intervju, däribland CenterHotels. Då kände jag att de verkligen ville ha mig, att de frågade mitt i service var en extra komplimang!

Nu jobbar jag på Night Audit, vilket innebär att jag samlar upp och sammanställer siffrorna för dagen från försäljning, statistik från rummen och så vidare. Det som är kul är att jag verkligen får en överblick på hur allt fungerar rent finansiellt. Det ger en bredare insikt jämfört med att exempelvis stå i bar och bara se sin egen försäljning. Sedan gör jag systemet redo för kommande dag och förbereder för en bra atmosfär för gästerna.

International Recruitment Forum

Vad är bäst med upplevelsen på Island?

I och med att jag jobbar nattskift så jobbar jag sju dagar i sträck och har sedan sju dagar ledigt i sträck. Det ger dels bra rutiner och så är det roligt att jag lär känna de som bor på hotellet och följer deras semester då jag ju träffar dem flera dagar i rad. Dessutom är det så klart härligt att vara ledig sju dagar i sträck och åka på egna upplevelser.

Vad tycker du är bäst med skolan?

Människorna här är enormt inspirerande. Att skolan där jag läser har ett designkoncept gör nog att det dras många kreativa människor hit, här är det inte bara siffror eller business utan kreativitet och skapande spelar stor roll. Positivt tänkande finns överallt, inget problem känns för stort. Människor här ser alltid nya väger även när de känner sig lite fast.

Varför valde du en design-inriktning?

Ja, det har inte varit mitt största intresse tillbaka i tiden. Men min syster är modedesigner och min storebror jobbar med produktdesign. De är två av mina största förebilder, så när jag hade valet att kombinera en skola med inriktning på det jag ville göra och det som min familj var inriktad på så skulle det få ihop två världar. Det är dessutom intressant att förstå design på ett djupare plan, det handlar ju om inverkan på människor. Många tänker bara ”är detta snyggt?” men vi lär oss på ett funktionellt plan hur design påverkar människorna som rör sig i miljön.

Vad har du för tips till de som överväger att söka?

Om man verkligen är intresserad av hospitality och vill lära sig allt, fördjupa och förstå, så finns det inget bättre. Ett av de första tipsen jag fick var att ”ta vara på den här tiden och glöm inte att ta vara på din familj på skolan” – med familj menar de människorna här. Och det är verkligen guld värt, vi kommer varandra väldigt nära. Både relationer och utbildning är fantastiskt bra.

Hur har Visitas stipendium påverkat din studietid?

Jag har fått två olika stipendium av dem. Ett på 25 000 som i stort sett alla svenska elever får som lever upp till kriterierna. Kriterierna är att du behöver ha jobbat i branschen i tre år (eller gått motsvarande Hotell- och Restaurangprogrammet på gymnasiet) och skickar in korrekt ansökan. Sedan finns det ett för Västra Sverige som är på 50 000 och som har liknande kriterier men kräver ett motivationsbrev. Även om det låter som mycket pengar så behövs de under utbildningen och kommer förkorta ens återbetalningstid  så man slipper många år av skulder, så det är otroligt tacksamt att de hjälper till med det!

Vad har du för drömmar och planer?

Jag får ofta den frågan och konstigt nog blir det aldrig lättare att svara på den, ju mer jag lär mig desto mer inser jag att det finns oändligt mycket att lära mig. Jag intresserad av hållbarhet och jag har volontärarbetat i Sydamerika tidigare. Nu har jag snart en månad ledigt och då ska jag jobba med entreprenörskap och hållbarhet i Mexiko.

Dessutom är jag väldigt inspirerad av ett projekt i Norge som ska öppna 2020. Det är ett designlyxhotell under namnet ”Svart” som kommer vara det första hotellet i världen med noll koldioxidutsläpp. Deras mål är att inte ha någon negativ påverkan på miljön; de vill vara en del av ett ekosystem som de inte gör någon skada på. Den typen av projekt gör mig enormt inspirerad och bidrar starkt till att jag vill läsa det jag gör! Jag vill verkligen jobba hållbart och har insett att jag kan vara en del av en ny positiv våg mot hållbarhet i branschen!

Så mitt största mål är att starta upp ett hotell som har noll negativ miljöpåverkan och som har en äventyrsinriktning. Det skulle göra gott för jorden! På vägen dit skulle jag vilja göra nästa praktik på hotellet ”Svart” i Norge och lära mig allt om det. Det häftiga är att med de människor jag har omkring mig nu känns allt möjligt! Jag är grymt taggad på framtiden och att vara en del av dem som arbetar för att göra den bättre!

Lukas Vidfar har gått klart första året på  IHTTI där han läser kandidatprogrammet Hospitality &  Design Management och är just nu ute på sin första praktik.