Köken må ha stängt, men denna kock lagar sin mat online

När Coronapandemin tvingade stora delar av restaurangbranschen att stänga, återvände 21-åriga Culinary Arts Academy Switzerland alumnen, Lavr Kozlov till Moskva. När han insåg att restaurangerna inte skulle öppna på nytt inom en nära framtid föddes en kreativ idé för en affärsplan: en matlagningskurs online med namnet ”Chef’s Voice”.

Vad var idén bakom Chef’s Voice?

Det är en två veckor lång videokurs där jag lär ut grunderna inom kokkonsten och hur man blir bättre i köket av att följa sin intuition. Idén är att de ska lära sig att använda vilken ingrediens som helst som de hittar i kylskåpet och kunna laga något av det ­– utan att använda ett recept. Deltagarna får en kursplan med nästan 100 sidor av recept och instruktioner, tillsammans med stöd från ett team som online hjälper dem på vägen. Man kan läsa mer om detta på vår hemsida.

Vad inspirerade dig att starta denna kurs?

När jag kom hem efter att alla gränser stängts, spenderade jag några veckor med att utveckla mig själv – genom onlinekurser. När jag väl insåg att jag skulle behöva stanna hemma under en längre period så blev jag inspirerad av dessa kurser och tänkte varför inte själv erbjuda något online?

Jag ville även hjälpa folk att hitta sätt att spara pengar, speciellt när man inte kan jobba på grund av rådande situation: genom att använda ingredienser som man redan har och att ej behöva köpa produkter man vanligtvis inte använder. Jag lär även ut olika tekniker som sparar pengar, så som att köpa och bena ur en hel kyckling istället för att köpa olika bitar för sig. Att laga mat hemma är även billigare än att beställa take-away och det ger folk något meningsfullt att göra nu när man ska hålla sig hemma. Matlagning och att äta tillsammans är även saker som för samman människor.

Hur förberedde dina studier vid Culinary Arts Academy Switzerland dig för att lyckas med detta?

Jag växte upp i ett utbildningssystem där man fick svaren och fick berättat hur man skulle komma fram till dessa svar. På Culinary Arts Academy Switzerland fick jag lära mig att ställa mina egna frågor och komma fram till svaren själv, med hjälp av lärarna såklart. Jag lärde mig att tänka själv. Skolan lärde mig även att inte bara laga mat utan även om företagande och hospitality.

Vad tycker du är viktiga egenskaper för en entreprenör?

Att veta hur man leder ett team är viktigt för du kan inte styra ett skepp ensam. På samma sätt arbetar inte en bra kock ensam i köket, en bra entreprenör vet vilka uppgifter han ska delegera ut till folk som kan just det bättre.

Du behöver också kunna anpassa dig, för världen är i ständig utveckling. Det är viktigt att vara envis så man kan övervinna utmaningar och inte vara rädd för att göra misstag – för de gör dig starkare! Det är nog det viktigaste som entreprenör: var inte rädd.

Du är fortfarande ung, hur har du fått all denna erfarenhet?

Ärligt? Ibland så bara finner du dig själv på rätt väg i livet. Det är som att befinna sig i en våg av att bara göra saker och möjligheter kommer öppna sig för dig. Självklart lönar sig hårt arbete och jag har även insett hur viktigt det är att ha bra kontakter i den kulinariska världen.

Det finns inga genvägar till framgång: det finns alltid mer att göra för att utveckla dig själv eller ditt företag. Jag ser alla de olika områden som jag vill utvecklas inom, inte bara inom mitt yrke. Du vet aldrig hur och var du kommer kunna använda de färdigheter som du lär dig. Så se till att ständigt utvecklas so mycket du kan.