Intervju med en aspirerande konditorskock

John Henrys resa med efterrätter och bakverk har tagit honom från Sverige till Schweiz

Hur gör du när du ska skapa en ny efterrätt?
Internet är alltid ett bra verktyg. Jag hittar bilder på efterrätter som jag gillar och bygger från det. Jag gillar också att ta inspiration från resor och från att äta ute på restauranger med olika inriktning.

Vad är dina bästa och sämsta ingredienser att arbeta med?
Nya ingredienser är mitt svar vad gäller båda. Nya ingredienser är svåra att arbeta med och ibland vet du inte dina gränser när det gäller att kombinera nya smaker. Trots det är nya ingredienser min favorit eftersom de öppnar för nya möjligheter och smaker.

Vilken stad skulle du helst vilja besöka på ett kulinariskt äventyr, och vilket verktyg och vilken ingrediens skulle du ta med dig?
Var som helst i Spanien där jag inte har varit ännu. Jag kanske skulle ta med mig en sked, men jag skulle inte ta med någon ingrediens – jag skulle leta efter den på plats.

Vilket råd skulle du ge en ung konditorskock som just påbörjat sin utveckling?
Följ direktiv, ha tålamod och håll det rent och organiserat omkring dig. Några goda råd jag fick för länge sedan som kanske inte låter helt passande är ”Håll ner huvudet, munnen stängd och öronen öppna”. Jag lever efter dessa tre regler.

Vad är dina tre bästa tips för framgång som konditorskock?
Tålamod, uppmärksamhet för detaljer och respekt.

Vilka råd skulle du ge till en aspirerande konditorskock som vill ta sin förmåga till nästa nivå?
Internship, Internship och Internship. Det bästa sättet att skaffa erfarenhet är att göra det. Lektioner är också bra för att förstå den tekniska och vetenskapliga bakgrunden till vad du gör.

Artikel översatt från engelska till svenska. Om ni vill läsa originalartikeln på engelska så hittar ni den här