Ingenjören som gör skillnad med choklad som verktyg

Efter att hon avslutade sin utbildning vid Culinary Arts Academy i Schweiz, har den tidigare ingenjören, Akshaya Ravindra Babu, hittat sig själv genom att förespråka etiskt framtagen kakao i Indien.

choklad som verktyg - Akshaya Ravindra Babu

Det låter nästan som handlingen i en film. Efter två årtionden av studier och träning för att bli ingenjör slutar en ung kvinna på sitt IT-jobb för att följa sin passion för bakning och bakverk. Men det är ingen film – utan exakt vad entreprenören Akshaya Ravindra Babu gjorde.

”Bioteknisk ingenjörskonst kräver, till skillnad mot många andra områden, väldigt mycket research. Jag var mitt i denna process när bakverken kom in i mitt liv. En kort certifiering senare och jag visste vad jag ville göra under resten av mitt liv.”

Sihi Chocolaterie

Idag är Akshayas företag, Sihi Chocolaterie, tillverkare av etiskt producerade couverture-choklad och kakao. Hennes kunder är främst andra chokladfantaster, hotell, konditorer och bagare. Hon reser till mer än 40 olika regioner runt om i Indien för att hitta indisk kakao.

Flytten från ingenjörsjobbet till att göra choklad var dock inte helt lätt för Akshaya. Att välja den osäkra vägen är nästan tabu där hon kommer ifrån med tanke på att möjligheterna att lyckas var små. Men, hon visste att hon behövde skaffa sig kunskap från de bästa i branschen. En ansökan skickades till Culinary Arts Academy i Schweiz för att lära sig allt om bak- och chokladkonst.

”Idag har de flesta tillgång till vispgrädde. Men att kunna göra den hållbar för en längre tid kräver en del utbildning. Att ha just den typen av kunskaper gav mig ett snabbare arbetssätt.”

choklad som verktyg - Akshaya Ravindra Babu

Praktik hos The Alpina i Gstaad

Efter avslutade studier fick Akshaya möjlighet till praktik hos The Alpina i Gstaad, för att jobba med just deras bakverk. Allt under handledning från några av de bästa kockarna i världen. När hon sedan återvände till Indien jobbade hon som konsult för olika varumärken och restauranger för att utveckla deras recept. Det var just under dessa konsultuppdrag som hon insåg att det fanns en brist på bra couverture-choklad i Indien. Under en period 2016 så stoppades importen av bland annat råvarorna för couverture-choklad på grund av olika handelsrestriktioner.

“Jag kommer ihåg att jag tänkte att vårt land odlar ju kakao, så varför använder vi inte det till våra egna bakverk?”

Hon mötte en jordbrukare som hade kontaktat henne för att beklaga sig över att han fick så dåligt betalt för sin kakao. Det var bara en tredjedel av priset på den internationella marknaden. Det var då hennes idé om att använda sig av lokalt producerad kakao tog form. Indien odlar 60 000 tunnland med kakao och ett av Akshayas uppdrag är att marknadsföra den indiska kakaon så att den inte försvinner och dör ut.

“Sihi Chocolaterie etablerades genom en blandning av rädsla för att den indiska chokladen skulle dö ut och en efterfrågan av högkvalitativ couverture-choklad.”

Choklad som medicin

Ett annat uppdrag hon har är att hjälpa marknaden att konsumera choklad på ett mer hälsosamt sätt än det ”guilty pleasure” som finns idag. Hon vill visa att choklad faktiskt användes som medicin en gång i tiden och vill ta tillbaka det oskuldsfulla och hälsosamma sättet som choklad användes på. Kanske kommer det som en överraskning att Akshaya, som förespråkare av choklad, inte har ett stort sug för sötsaker. Hon fokuserar på att producera mörk choklad som innehåller väldigt lite socker. Hon förstår vikten av råvaror som håller hög kvalitét och hur de kan höja ett redan bra recept.

Nyligen har Akshayas företag, Western Ghats Origin Couverture Chocolates, lovordats av det Londonbaserade och prestigefyllda Academy of Chocolate.

“VI är väldigt tacksamma mot våra jordbrukare för deras insatts i att producera ekologiska och näringsfyllda råvaror. Vi skulle även vilja tacka alla chokladälskare och bagare runt om i Indien för sitt stöd. Detta har på ett positivt sätt påverkat livet för mer än 350 jordbrukare som bor i de mest avlägsna delarna av västra Ghats.”

Stort grattis Akshaya, vi önskar dig all lycka i din resa!

choklad som verktyg - Akshaya Ravindra Babu

Akshaya Ravindra Babu tog examen 2014 från Culinary Arts Academy Switzerland med certifikat i Swiss Pastry and Chocolate.