Entreprenörskap, företagande och om att få gästen att skratta

 

International Recuitment Forum är kanske den största möjligheten Swiss Education Groups studenter har för att möta rekryterare från hela värden. Vi tog en snabb paus bland alla möten och intervjuer för att prata med studenten Dinah Karsbo om framtiden.

Dinah Karsbo - Swiss education group

Hejsan Dinah! Vad pluggar du och vad heter utbildningen?

Jag läser Bachelor of Arts in Hospitality and Business Management på Cesar Ritz Colleges i Luzern.

Varför valde du att plugga till just detta?

Jag har alltid varit intresserad av att jobba med människor. Tidigare jobbade jag i kyrkan och med deras ungdomsverksamhet. Jag gillar att få fram det lite extra ur människor. Ett intresse som kombineras med företagande och entreprenörskap.

Varför Swiss Education Group?

Jag hade sedan tidigare haft kontakt med representanter från skolan som jag höll kontakten med, även under mina sabbatsår. Det var under SACO studentmässan i Stockholm och det var faktiskt en kompis till mig som var intresserad att studera på en av skolorna. Jag hamnade på deras maillista och tillslut fastnade det. Sen när hade skolan ett erbjudande under sommaren och så klaffade allt och jag slog till, berättar Dinah Karsbo.

Vad gjorde du innan, Dinah?

På gymnasiet gick jag International Baccalaureate, som är en internationell gymnasielinje som finns i hela världen. All undervisning är på engelska och har ett globalt betygssystem för att man sedan ska kunna plugga utomlands. Efter studenten var jag i Hawaii och sedan Filippinerna och volontärarbetade för YWAM (Youth With A Mission), där fokus var självbild och personligutveckling, samt byggde hus och var med och hjälpte till med olika matstöds-program.

International Recruitment Forum. Vad är ditt mål att vara här?

Jag ska nätverka och träna på att prata med folk. Jag vill jobba på hur jag för mig bland människor, hur jag säljer in mig själv och att våga tro på mig själv. Sen får jag så klart träffa elever från alla de andra skolorna och höra hur deras erfarenheter är. På mitt första IRF, under termin 2, så fick jag vara med på en paneldiskussion som livesändes, där vi pratade om hur teknologin påverkar oss. Jag fick bra kontakt med alla från panelen i diskussionsgruppen och ska faktiskt ha en intervju med en där ifrån idag! Så det är mitt mål att den skall gå bra.

Vad betyder IRF för dig som student?

Många kommer hit med målet att ha internship och tänker bara på det. Men är man på tå och tar initiativ så löser det sig oftast ändå och man får möjligheter för framtiden.

Vad ska du göra på din praktik?

Förhoppningsvis ska jag vara på Island. Men, jag har fått ett erbjudande från ett företag som både finns i London och Paris. Jag är inte intresserad av att vara hos de största företagen, dit alla andra vill. Hotellet på Island är ett litet nationellt hotell och det i London och Paris drivs av ungdomar och är en startup. När man jobbar på mindre företag så blir man blir inte en i mängden. När man vågar ta ansvar och ta ut svängarna så brukar det uppskattas.

Vad vill du göra efter skolan?

Jag är ingen pluggtjej så vill ut på marknaden och jobba så snabbt jag kan. Jag gillar att jobba med relationer och HR är ju grunden i alla företag. Hur man behandlar folk och få dem att växa. Men det innefattar även gäster och deras upplevelser.

Det bästa med din bransch och nisch?

När man står inför ett problem som gästen har och man löser det med på ett bra sätt. Det skapar en sådan fin kontakt med den berörda gästen. De blir glada och man kan få dem att skratta vilket gör att det blir ett djupare utbyte av något slag.

Det bästa med skolan tycker du?

Relationen jag har med lärarna och ledningen i skolan. De är verkligen som ens vänner. De vågar diskutera problem och komma fram till lösningar, tillsammans med eleverna. Det är inte extremt hierarkiskt och de vill verkligen göra det bästa för oss studenter och är lyhörda.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Att det finns oändligt med möjligheter. Både för att kunna växa som människa och i ens karriär. Det är ju så brett med och det är bara en själv som sätter sina begränsningar för vad det kan bli. Även om man inte har bäst betyg, men är framåt, så kan man gå hur långt som helst!

Tips till någon som funderar på att plugga till samma som dig?

Det finns så många bra skolor inom Swiss Education Group. Jag är enda svensken just nu som läser Hospitality and Business Management. Det gör att jag får jobba med många andra från andra kulturer och lär mig så mycket av dem. Det är fler svenskar som läser Culinary and Pastry Arts programmet, men jag har vart själv i min klass, så man blir ju lite unik och det kan vara en fördel!