Hela världen är din, om du vågar ta den

milaDet var under upptäcktsfärderna med familjen som Milas stora passion för resor och världen växte. Idag studerar hon hotel management på Hotel Institute Montreux (HIM) i Schweiz. Varför valde hon hospitality och vad är fördelarna med branschen?

År 2015 bestämde sig Mila för att utveckla sin passion för olika kulturer och träffa likasinnade människor. Efter extrajobbet på slakthuset i Göteborg är hon inte rädd att få skit under naglarna.

– Jag har alltid varit prestigelös i mitt sätt vilket kommer vara en stor fördel för mig även i hotellbranschen. Man får inte vara rädd för att ta i här, säger hon.

Det räckte med ett besök på hotellskolan Hotel Institute Montreux (HIM) innan hon kände sig hemma. Det som lockade mest med Schweiz och HIM var möjligheten att fokusera på business management i kombination med de praktiska momenten som guest relations.

– Jag ville inte vara kvar Sverige och Schweiz är kända för hotellstudier i världsklass. Det bästa med en karriär inom hospitality är att man alltid är på väg någonstans. Hela världen är din, om du vågar ta den. Att dessutom få gå på en skola med människor från världens alla hörn är coolt. Tillsammans är vi en liten familj långt hemifrån, det känns tryggt.

Att studera hotel management är brett. Många alumner med en examen från Hotel Institute Montreux driver idag egna affärskoncept inom såväl hotell, restaurang och övriga livsstilsföretag. Ett exempel på denna typ av framgångssaga är NICE Life concept som drivs av svenska HIM alumnen Sophie Wikström.

– Hur kan du veta vad du älskar, brinner för och är riktigt bra på om du bara läser om det i böcker och aldrig riktigt får sätta dig själv i situationen? Man får verkligen pröva på alla moment praktiskt på skolan och så länge du är målmedveten och har passion för det du gör kommer du lyckas. Det bästa med hotellbranschen och framför allt att studera på HIM är att alla delar samma nyfikenhet och driv. Oavsett mål och framtidsambition peppar vi varandra. Att hotellbranschen skulle vara ett ”slitjobb” 24 timmar om dygnet är bara en myt, alla branscher har ju skitdagar.

Hospitality är en av de få industrierna som växer och blir större. Bara i Asien så öppnar ett nytt hotell varje vecka. Om man vill jobba inom de största och mest kända hotellkedjorna i världen som fokuserar på lyx, exklusivitet och personlig service så finns möjligheterna.

– Det gäller ändå att använda sin kreativitet och låta en positiv attityd skina genom ditt arbete. Man får fritt komma med nya idéer, prata trender och hitta nya, personliga sätt att förbättra servicen på, säger Mila.

Hur är studentlivet i Montreux?

– Du är omringad av vacker natur, berg och sjön som ger dig chansen till många aktiviteter. På somrarna promenerar man mycket eller hänger vid sjön, det perfekta sättet att ta det lugnt på efter en heldag med föreläsningar. Känner man för bergsklättring, åka båt, vindsurfa eller paddla så har man möjligheterna till det varje dag. Under juli så pågår “Montreux Jazz Festival”, under 2 hela veckor så är staden livfull och erbjuder massor med konserter och helt nya matupplevelser. Dessutom är Montreux är som en dröm för alla ressugna studenter, med tågstationen som bara ligger tio minuter bort från skolan når man både Frankrike och Italien på endast 3h.

Det finns ingenting som stoppar dig från att växa och skapa helt nya erfarenheter inom hospitality. Efter ett år på skolan och avslutad praktik på från Grand Hotel Kempinski i Geneve startar Mila sin fjärde termin på skolan och satsar stenhårt på att få komma till New York City och upptäcka den amerikanska företagskulturen.