Från revision till chokladvision

Plats på Bak- & Chokladfestivalen i Stockholm var studenten David Sandberg. Axel mot axel stod han med läraren Fotis Kefalakis och skapade chokladkonst och pratade med nyfikna besökare. Vi kollade läget med David om hans kommande praktik och vad det bästa med choklad är.

Hejsan David! Vad pluggar du?

Jag läser utbildningen Swiss Grand Diploma in Pastry and Chocolate arts – termin 2.

Vad gjorde du innan du började plugga?

Då jobbade jag som revisor och teamleader. Men jag har alltid älskat att baka, det har varit min stora passion i livet. Det var under en ledarskapsutbildning på mitt gamla jobb som jag bestämde mig för att satsa på detta. På kursen pratade de mycket om att älska det du gör och det skall vara kul att gå till jobbet varje dag. Under en övning skulle vi fundera på vad folk skulle säga om dig på din 80 års fest. Jag ville inte att folk skulle säga att han jobbade hårt, men följde inte sitt hjärta, om mig.

Jag kan dock ta med mig väldigt mycket från jobbet som revisor och teamleader in i detta yrke. Så som tidsplanering, hur man jobbar som del av ett team och erfarenhet från att leda folk.

Varför just denna utbildning?

Jag sökte på internet väldigt mycket efter relevanta utbildningar. Men i Sverige måste du antingen ha läst något liknande på gymnasiet eller läsa det på Komvux, vilket inte intresserade mig. Så att söka en utbildning utomlands blev ett naturligt val och jag hittade Swiss Education Group och deras skolor. Jag läste på om dem och de olika skolorna, pratade med tidigare studenter och kollade på Youtube. Efter det gjorde jag min intresseanmälan och ansökan.

Vad har varit det bästa hittills på utbildningen?

Att man får så mycket konkret praktisk- och branschkunskap. Till exempel att så här gör du i teorin, men praktiskt sett måste du faktiskt göra så här för att få det att funka. Jag har heller aldrig varit en brödperson men nu bakar jag massor med bröd för jag upptäckte att det är så himla kul! Det har varit ganska mycket som jag inte trott att jag gillar men upptäckt att jag faktiskt gör det. Skolan har levererat högt över mina förväntningar.

Vilken aha-upplevelse har du haft?

Vi har gjort mycket mousse-tårtor och hur man faktiskt förbereder en tårta generellt. Det har varit så intressant med mycket knep som jag själv aldrig hade kommit på annars. Men även mycket småsaker som varför till exempel min chokladganache skär sig ibland och nu vet jag varför och hur jag ska rädda den.

Vad betyder det för dig att få vara med på chokladfestivalen?

Dels betyder det mycket att få vara med Fotis Kefalakis och se hur han jobbar. Han är så otroligt duktig och det blir en sådan unik upplevelse som jag inte hade fått i skolan annars. Men jag får även träffa nya människor och vara behjälplig för kommande studenter, precis som när jag sökte.

Snart ska du ut på praktik, berätta!

Ja, den börjar i slutet av december och jag ska till Ashford Castle som ligger i Irland. Jag ska vara där ett helt år. Det som tilltalade mig var dels deras fina fokus på kunder och att de använder så bra säsongsbaserade råvaror. Hon som är chefskonditor där skördar från slottets egna trädgård till de desserter som hon skapar. Sen så har de så mycket variation, de har hela 5 restauranger, varav en är lyxrestaurang. De har också ett chokladrum och serverar afternoon tea. De har även en choklad som bara tillverkas och säljs på plats hos dem.

Mitt mål är att få en så stor och bred grund som möjligt och detta kändes som ett perfekt ställe för detta.

Vad vill du göra efter skolan?

I dagsläget är jag väldigt öppen för det mesta, men jag vill inte tillbaka till jobbet som revisor. Vill testa på mycket olika saker och gärna utomlands känner jag. Men det blir nog mer restaurang och tallriksdesserter som det känns nu.

Vad är så bra med choklad tycker du?

Det är att man kan göra så mycket med choklad. Skulpturer och konstverk som det Fotis har gjort (läs om det här) eller vanliga, men spektakulära desserter. Man kan vara så flexibel med choklad och sen älskar jag ju att äta det såklart, haha! Jag gillar även att det tar lång tid att bemästra choklad så man blir aldrig riktigt fullärd då det alltid kommer nya tekniker och trender att studera.

Har du några tips till någon som vill plugga till konditor?

När man söker så bara ös på med olika frågor och ta hjälp av skolan och dess studievägledare! Gå på öppet hus om du har möjlighet – det gav mig så mycket och ger dig en magkänsla av skolan. Det visar även att man är engagerad och intresserad av att börja läsa där. Sen är det viktigt att veta att du behöver ingen kunskap sedan innan, det hade inte jag och det går hur bra som helst.  

Har du några tips till någon som skall börja sin första termin?

Lägg ner all din tid på detta och var engagerad på lektionerna. Vill man inte vara där eller har hjärtat på fel ställe så syns det sedan i dina produkter i slutändan. Var även social, trevlig och lär känna folk och bygg ett nätverk med folk från andra länder.

Du hittar även David på Instagram här: @bakameddavid