Det enastående med svenska praliner

Under Bak-& Chokladfestivalen i Stockholm, vid Swiss Education Groups monter, tog slaget om Sveriges bästa pralinmakare plats. Fem finalister möttes ansikte mot ansikte med sina smakfulla kreationer för chansen att vinna 10 000 kronor tillsammans med äran att vara den bäste. Efter en lång överläggning från juryn vann ingen mindre än Milly Magnusson titeln den bästa pralinmakaren i Sverige.

I juryn, som bestod av några av de största namnen inom konditoribranschen, fanns Culinary Arts Academy Switzerlands egna Fotis Kefalakis. Vi tog chansen att fråga honom om kvalitén på svenska praliner och vilka nya trender han ser på horisonten.

Hur stod sig pralinerna från tävlingen mot dem du ser från studenterna i Schweiz?

Jag måste säga att nivån var väldigt hög och hantverksmässigt sett ser jag ingen skillnad mot vad vi gör på Culinary Arts Academy. Den enda egentliga skillnaden är ingredienserna som används. Här såg du mycket svenska och skandinaviska bär som nypon till exempel. I Schweiz använder vi mer kryddor, äpplen, päron och likörer i våra praliner.

Var det någon skillnad i hur pralinerna gjordes?

Precision och tajming är nyckeln för att lyckas när man gör praliner. Allt är så väldigt tekniskt, så man kan egentligen inte ändra på så mycket när man väl gör dem.

Pralinerna som vi såg var helt fantastiska! Vad är dina tankar om smak, färg och finish?

Det var bara så bra. Allt var verkligen perfekt med bra balans och smakerna funkade bra tillsammans och alla hade en fin textur. Allt som jag såg var bara helt enastående.

Vad ser du för kommande trender inom praliner?

Presentationsmässigt är det mycket som händer just nu. Vi ser mycket starka färger och smakerna är lite mer åt det surare hållet med mer balans istället för att vara väldigt söta. Vi ser också att mindre socker används generellt.