“Förbli ödmjuk, eftersom det alltid finns nya saker att upptäcka”

culinary-arts-academy-switzerland-chef-instructor

Intervju med kocken Patrice Bressoud.

Återgivet med tillstånd av Christina Lemm.

När bestämde du dig för att bli en kock och varför?
Jag tänkte aldrig på att bli kock. Min familj var stor, vi var 12 personer som åt lunch varje dag hemma, och varje barn hade en uppgift och min var matlagning. Jag lagade alltid mat. Jag antar att det är därför.

Vad är det viktigaste du har lärt dig i din karriär?
Jag har lärt mig att vara ödmjuk.

Vissa kockar befinner sig uppe i det blå, men även om du är en känd kock så kan du inte allt, och det finns alltid nya saker att lära sig.

Tre ord för att beskriva dig själv …
Ödmjuk, produktiv och energisk.

Vad är din åsikt om citatet “Lita på aldrig en mager kock”?
En kock ser ut som sitt kök. En frisk kock lagar hälsosam mat och han ser frisk ut. Om du vill ha livslängd i den här branschen så du måste hålla kroppen frisk med en hälsosam livsstil, inklusive sport.

Vilken är din favoritaktivitet som du gör på din fritid?
Svampplockning. När det är i säsong går jag och plockar svamp efter arbetet i ca två timmar.

Din favoritmaträtt är…
Egentligen har jag inte en favoritmaträtt.

Jag gillar rätt mat i rätt säsong, och på rätt plats. Jag skulle hellre beställa en lokal maträtt än surkål med korv i Brasilien.

Finns det några råd du vill ge till en student som vill bli kock?
Var redo. Branschen är mycket svår, men samtidigt är det också en underbar plats att arbeta. Du möter människor och ser och upplever saker andra människor inte får se.

Matlagning är…
… Något du antingen gör med passion och engagemang – eller inte alls.

Om du inte hade blivit en kock, vad skulle du vara?
Trädgårdsmästare. Att hålla på med växter är något jag gillar att göra på fritiden.