Det började på Hilton Paris, för 10 år sedan

Flavia Dupal, berättar om karriären efter hotellutbildningen i SchweizÅret är 2005, den oslipade diamanten är bara 12 år på semester i Frankrike tillsammans med familjen. Några dagar spenderas på Disney Land i Paris vidare till gamla Hilton Arc de Triomphe. Och det var just där, på Hilton som Flavia Dupal upptäckte sin passion för hospitality.

Idag är hon 22 år, bor i London och praktiserar på en av stadens i särklass bästa hotell, Mandarin Oriental. Hur hamnade tjejen från Stockholm med internationella drömmar i världens mest besökta stad? Och vad är det bästa med hospitality? Läs och inspireras.

Redan vid 12 år föddes passionen för hospitality?

-Det var nog hotellfrukosten på Hilton Arc de Triomphe som gjorde det! Bara det att servitörerna kom fram till bordet och att man kunde bestämma precis hur man ville ha sina ägg och exakt hur många minuter man ville ha dem kokta eller stekta. Juicen var färskpressad, bordsdukarna strukna, allt var så uppstyrt. Magkänslan sa: i en sådan här miljö vill jag jobba i när jag blir stor.

Kan man lita på magkänslan när man är så ung?

-Absolut, jag visste redan då att jag ville ha ett yrke som bidrog till att skapa positiva upplevelser och minnen för andra. Jag började faktiskt googla hotellskolor i Schweiz redan i ung ålder. Åren gick och annat kom emellan men 10 år senare var jag där. När man träffar Flavia kan man tro att passionen hospitality alltid varit så självklar men på gymnasiet valde hon istället att läsa naturvetenskap med inriktning biomedicin. Efter studenten var siktet inställt mot ingenjörsutbildningen på Chalmers i Göteborg men någonstans på vägen så kändes det inte rätt, magkänslan sa något annat: hospitalitystudier i Schweiz på IHTTI, School of Hotel Management.

Vad är tycker du är det bästa med hospitality?

-Jag är en people-person och älskar att ge service och göra andra glada. Kicken som kommer av att bidra till att göra någon annans dag bättre. Man vet ju själv hur besviken man kan bli om får dålig service, det har en negativ påverkan på ens kväll alla gånger! Att jag får möjligheten att öka chanserna för att andra ska få en bra kväll gör mig glad för det är något som jag själv vill uppleva.

Hospitality är väldigt brett och internationellt. Vad tycker du det för med sig för din del?

Något jag uppskattar är att man får lära känna folk från hela världen eftersom att industrin är så internationell, det ju är alltid kul att lära sig om andra kulturer. Jag tror att hospitality är en av få branscher som har så pass mycket utåtriktade och härliga kollegor. Dessutom är branschen så varierande, ingen dag är den andra lik.

Så aldrig ett ”9-till-5-jobb” alltså?

-Jag ser inte mig själv framför ett ”9-till-5-jobb”. Det finns väll en rastlöshet i mig som vill mer.

Idag praktiserar Flavia på Mandarin Oriental. Vart det självklart att flytta till London?

Allt finns i London och allt har en historia här. Dessutom är det så otroligt internationellt, vilket är kul! Staden i sig kanske inte representerar det vi förknippar med typiskt brittiskt eftersom vi som bor här kommer från länder från hela världen. Det är kul med mycket variation. Vad du än vill göra så kan du hitta det eftersom staden är så stor och anpassad för personer från många olika länder.

Har du någon vision om framtiden?

Jag vill absolut tillbaka till Schweiz och ta min Bachelor på IHTTI. Sedan vore det riktigt coolt att få möjlighet att jobba i Asien, Hong Kong eller Bangkok. Sedan har det alltid funnits en dröm om att äga sitt egna hotell.

Vi knyter ihop säcken med en sista fråga. Hur charmar man egentligen hotellpersonalen?

-Med respekt. Gäster förstår ofta inte hur mycket det betyder att få ett tack. A simple as that!