Där jobbet går ut på att bry sig om människor

04 dec 2017

Fyra år efter examen har Wei Tu stigit i rank till Learning Manager på Hyatt Regency Shanghai Global Harbour.

Hotel Institute Montreux-alumnen Wei började sin karriär som Learning Assistant på Grand Hyatt Shangai och vid 27 års ålder blev hon befordrad till Learning Manager.

Varför bestämde du dig för att göra en karriär inom Human Resources?

Mitt intresse för HR började när jag gjorde mitt internship i Storbritannien. Jag hade ett roterande program där jag var i receptionen samt jobbade inom Food & Beverage och såg mina kollegor jobba många tuffa timmar men utan planer för vad de ville göra med sin karriär. Jag ville motivera dem och hjälpa dem inse sin potential.

Inom hospitality är människor det grundläggande elementet i verksamheten. Det är viktigt att se efter kollegor lika bra som vi ser efter våra gäster.

Karriär i Kina med schweizisk examen inom hospitality

Varför valde du att åka tillbaka till Kina direkt efter examen?

Shanghai är en diversifierad och levande stad, hospitality-branschen har blivit allt mer attraktiv med många nya lyxhotell som öppnar. Jag visste att det fanns mycket potential för mig att utvecklas inom HR i den här staden.

Under International Recruitment Forum, hade jag möjligheten att möta och intervjua HR-chefen för Grand Hyatt Shanghai som också är områdeschef för östra Kina. Efter intervjun erbjöds jag positionen som Learning Assistant och jag visste att jag behövde ta vara på möjligheten då hotellet är ett flaggskepp och förebild för andra hotell inom Hyatt-koncernen. Jag visste att det skulle vara en perfekt arena för att lära mig och utvecklas med en stark grund inom HR.

Vad har du lärt dig om HR som du inte lärde dig i klassrummet?

I skolan lärde jag mig om strukturer och funktioner hos olika avdelningar på ett hotell och hur du interagerar och engagerar människor. Men i verkligheten kan det vara ganska annorlunda när du upplever det själv! Det är så många olika sorters människor du träffar, från olika bakgrunder och kulturer.

Inom HR är kunderna våra kollegor. Vi behöver vara tillgängliga så att människor känner sig bekväma att prata med oss och vi behöver förstå vad de vill ha och värdesätter. Vi vill kultivera människor som verkligen bryr sig, och det börjar med oss själva.

Som en ung chef, hur hanterar du att jobba med kollegor som är mycket äldre än du är?

Det är viktigt att vara empatisk och behandla andra som vi själva vill bli behandlade. HR handlar om att vara involverade med en stor bredd av människor och därför kan du aldrig förutsätta något. Du behöver vara flexibel och öppensinnad.

Några råd för dem som vill ge sig in på en karriär inom HR?

Mitt råd till den som just påbörjar sin karriär är att inte vara rädda för att börja på botten och jobba sig upp. Trots att jag är i de tidiga stegen i min karriär har jag mött många som vill gå så snabbt fram i karriären att de missar möjligheter som skulle vara värdefulla för deras framtid.

En av de första läxorna jag lärde mig av min arbetsledare var att oavsett vilket position du har, tänk som en chef när du gör saker. Med det i åtanke och en positiv attityd och en passion för att lära, kommer du att ha en fantastisk karriär!

Wei tog examen från Hotel Institute Montreux på programmet Bachelor of Business Administration in Hospitality Management

Artikel översatt från engelska till svenska. Om ni vill läsa originalartikeln på engelska så hittar ni den här