Chokladdrottningen på slottet – Sanna Hihldor

Mitt bland alla nyfikna besökare som samlats runt Swiss Education Groups monter på Bak-& Chokladfestivalen i Stockholm dök ett välbekant ansikte upp. Vi satte oss ner med vår föredetta student Sanna Hihldor för att prata om hur det är att axla rollen som ensam bagare och konditor – på ett helt slott.

Hejsan Sanna! Berätta om dina studier på Culinary Arts Academy, du gjorde en spännande resa har jag förstått?

Ja, jag läste termin 2 och 3 av Swiss Pastry & Chocolate Arts programmet. Sedan gjorde jag praktik under 4 månader på en all inclusive resort i Negril som ligger på Jamaica och sedan 6 månader på Chokladfabriken i Stockholm. Men nu jobbar jag som ensam bagare och konditor sedan 1 månad på Görvälns slott i Järfälla.

Oj, det låter spännande och tufft!

Jag är ensam ansvarig för all produktion. Det innebär bröd, bullar och sötsaker i allmänhet. Sen blir det även julbordet till jul. Det är mycket som ensam, men mest spännande!

Varför just Görvälns slott?

När jag gick gymnasiet så jobbade jag extra på en herrgård i närheten där jag bor och jag verkligen älskade hela den atmosfären. Men även den närhet och gemenskap som man fick med alla som jobbade där. Så när jag var färdig med min utbildning så sökte jag enbart jobb på olika herrgårdar och slott. Jag har ett stort intresse för just choklad och eftersom jag precis examinerats så vill jag börja etablera mig och få så mycket kunskap och erfarenhet som möjligt. Att få vara ansvarig och bestämma allt som första jobb är helt fantastiskt.

Jag gillar också att slottet försöker hålla sig så nordiskt som möjligt och med mycket närodlat och ekologiska råvaror. Det är även en ny köksmästare så det är lite av en nystart som jag får vara med om. Vi skapar nya menyer bland annat där jag är med och påverkar, även fast jag är ung så får jag den chansen. Jag tror det är mycket tack vare just min utbildning, då vi fick lära oss tidigt att ta mycket ansvar.

Vad var det bästa med skolan tyckte du?

Atmosfären! Alla var så trevliga och vi hjälpte alltid varandra när det behövdes. Man kände sig verkligen så väl mottagen där. Det var ett riktigt självförtroende boost att vara där.

Vill du också studera konditori i Schweiz? Läs mer om vår konditorutbildning här!