Att servera libanesisk mat med en twist av New York

chef-roland-lebanese-food-new-york

14 maj 2018

Entreprenören Roland Semaan tror på att hälsosam god mat ska vara tillgänglig och prisvärd.

Under 2010 öppnade Roland sin första restaurang Balade, där han visade upp en del av sitt libanesiska arv på New Yorks matscen. 2015 expanderade han sitt kulinariska utbud med en innovativ ”fast-casual” restaurang vid namn Balade Your Way som erbjuder hälsosam, fräsch och utsökt libanesisk mat som går snabbt och är anpassningsbar.

Vad inspirerade dig att öppna din egen restaurang som 29-åring i konkurrensutsatta New York?

Som ung pojke drömde jag om att öppna min egen restaurang eller hotell. New York City har en enorm blandning av kulturer men ändå kände jag att det autentiska libanesiska köket saknades. Så under 2010 bestämde jag mig för att ta dit en del av mitt Libanon och öppnade Balade, en libanesisk restaurang i New Yorks East Village. Under de senaste åtta åren har jag serverat libanesiska smaker i dessa kvarter.

Jag har alltid uppskattat att träffa nya människor och insåg tidigt att god mat gör att människor blir på gott humör

Du har också ett annat ställe som heter Balade Your Way. Berätta mer om det!

Jag tror vi kan säga att jag blev fascinerad av det entreprenöriella, så under 2015 bestämde jag mig för att ta hälsosam mat från mellanöstern till USA. Balade Your Way föddes ur min tro att vi inte behöver kompromissa med våra smaklökar för att äta hälsosamt, och det behöver inte heller vara dyrt. Restaurangen är helt enkelt ”fast-casual” och fokuserar på fräsch, god libanesisk mat som är flexibel och går snabbt att tillaga.

Våra ingredienser är inköpta lokalt och handplockas varje dag. Vårt nötkött och lamm är uppfött på gräs och vi serverar bara frigående kyckling. Vi levererar de autentiska smakerna från mellanöstern med en modern twist!

Vad tror du att få personer inser vad gäller att öppna en restaurang?

Jag tror att media ofta glorifierar branschen genom kända kockar och så vidare. Det kanske verkar glamoröst och kul men i botten ligger hårt arbete – och massor av det! Det handlar om mer än att bara tillaga och servera bra mat. Du måste också vara bra på bokföring, att leda personal och hantera sådant som licenser, hälsoregleringar och skattelagar.

Med det sagt så finns det ingen bättre känsla än att kunna gå ut i ens egen restaurang och se vad man har åstadkommit. Om du är passionerad kring att göra människor glada när de äter din mat så blir ditt dagliga arbete enormt givande.

Vad är den svåraste läxan du lärt dig på jobbet i restaurangbranschen?

Fatta inte abrupta beslut. Ta dig tiden att förstå situationen innan du reagerar på den.

Hur har vad du lärde dig i skolan format dig som entreprenör idag?

César Ritz Colleges förberedde mig för verkligheten. Jag fick inte bara en ordentlig kvalitetsutbildning rent akademiskt, utan lärde mig också hur sådant som städning, restaurangservice och diskning fungerar och hur disciplin och att alltid göra mitt bästa är avgörande för att lyckas med helheten.

Några visdomsord för aspirerande unga entreprenörer?

Omfamna resan och ta allt du lär dig i skolan seriöst! Så fort du gett dig in på din karriär kan du inte gå tillbaka i tiden och lära in vad du missat i skolan.

För att få veta mer om Roland’s restauranger gå till http://www.baladerestauants.com/ och http://www.baladeyourway.com/ .

Roland Semaan examinerades från César Ritz Colleges under 1998 med en kandidatexamen i Hotel Management

Artikel översatt från engelska till svenska. Om du vill läsa originalartikeln på engelska så hittar du den här