16 mars 2018
…och andra söta anekdoter från en nyligen utexaminerad student
Danna Vu tog examen från Culinary Arts Academy Switzerland för två år sedan och har sedan dess varit lärling med världens bästa konditorskock, bakat kakor till president Obama och kommer att representera Sverige i tävlingen Culinary World Cup i November.
Att baka har gett mig en större mening och syfte. Jag har lärt mig mycket om mat, disciplin, målmedvetenhet och framför allt vad jag mest gillar att göra. Det är ett intresse som växt sig starkare med tiden och det känns väldigt naturligt och rätt för mig.
Berätta för oss om din resa som konditorskock – hur började du och hur kom du dit du är idag?
Jag älskar sötsaker och jag har alltid uppskattat den kreativa processen. Jag visste tidigt att jag ville utveckla matlagningen så på gymnasiet gick jag på restaurang- och livsmedelslinjen där jag specialiserade mig inom bakverk och efterrätter och var lärling hos världens bästa konditorskock 2017, Anders Oskarsson.
Efter gymnasiet visste jag att om jag ville bygga en framgångsrik karriär på området var jag tvungen att flytta till Schweiz och lära mig från de bästa.
Min tid på Culinary Arts Academy Switzerland var intensiv men jag lärde mig så mycket om bakverk och efterrätter och vikten av lagarbete i köket. Det var en fantastisk upplevelse att studera med personer från hela världen som träffades för att de hade en gemensam passion för mat.
Därefter gjorde jag mitt internship på Mandarin Oriental i Geneve där jag lärde mig mycket om franska bakverk, innan jag kom tillbaka till Sverige och vidareutvecklade min förmåga och skaffade mer erfarenhet på området. Idag är jag konditorskock på Dessert & Choklad Stockholm där jag skapar fantastiska efterrätter; från delikata praliner till kreativt skapande av bröllopstårtor.
Hur dök möjligheten att baka åt President Barack Obama upp? Fick du någon återkoppling från honom efter att han testat kakorna?
Det var under 2014 när jag var lärling på Dessert & Choklad Stockholm. Vi fick en beställning från Sveriges statsminister som ville ha kakor som inte solkade ner fingrarna, inför ett möte med Barack Obama.
Vi valde tre olika typer av svenska kakor – Chokladsnitt, Drömmar och kakor med dinkelmjöl, pekannötter och tranbär.
Efter mötet fick vi återkoppling från Barack Obamas sällskap om att han ville komma tillbaka till Sverige bara för att äta våra kakor igen!
Hur kom du med i Stockholm Culinary Team? Kan du berätta mer om vad ni gör i laget?
Jag har alltid velat vara med i en stor kulinarisk tävling! Jag hörde genom en bekant att Stockholm Culinary Team letade efter nya medlemmar framförallt inom bakverk och konditori. Jag skrev ett brev till lagledaren och sedan föll allt på plats. Efter två intervjuer träffade jag laget under samma vecka och fick nyheten att jag var välkommen i laget.
Det är 13 medlemmar i laget och vi är uppdelade i olika kategorier. I den första kategorien är det tre medlemmar som är ansvariga för tapas, den andra kategorin fokuserar på trerätters och femrätters menyer och i den sista kategorin, den jag är med i, ansvarar vi för efterrätter och bakelser.
Kan du berätta mer om The Culinary World Cup?
The Culinary World Cup 2018 kommer att hållas i Luxemburg i November 2018. Det är en prestigefull tävling och anses vara den näst viktigaste kulinariska tävlingen i världen. Lag från hela världen tävlar mot varandra under fyra dagar av tävlingar.
Vi har tränat i flera månader och offrat mycket av vår privata tid med familj och vänner för att utveckla vårt hantverk. Vårt lag är angeläget och drivet och vi är väldigt exalterade över att presentera våra skapelser inför domarna.
Hur viktigt är lagarbete som konditorskock?
Det är en fantastisk tillgång.
När du träffar människor med en gemensam filosofi kring mat och som delar samma mål och inställning blir samarbetet fantastiskt. Att vara glad är underbart, men att dela sin glädje är helt fantastiskt.
Danna har tagit examen med utmärkelsen Certificate in Swiss Pastry and Chocolate Arts.
Artikel översatt från engelska till svenska. Om ni vill läsa originalartikeln på engelska så hittar ni den här