5 tips när du väljer praktik

fem-tips-nar-du-valjer-praktikAtt välja praktikplats kan vara en utmaning. Utbudet och möjligheterna är oändliga. Hur vet man att sitt val av praktik är det bästa och vilka krav kan man ställa? Ofta oroar man sig I onödan.

Hotel Institute Montreux alumnen Linnea Öhman praktiserar idag på Hilton Beach Resort i Fort Lauderdale i Florida, USA. Här har hon listat sina top 5 tips på vad man ska tänka på innan man väljer sin praktikplats:

Lita på magkänslan

Känn efter redan under intervjun hur bekväm du känner dig med personen som intervjuar dig. Det brukar spegla av sig hyfsat bra på hur företaget fungerar. Personligen brukar jag få en bra “vibe” av företaget om man kan ha kul under intervjun. Jag gillar lite annorlunda frågor och skämt blandat med de viktiga frågorna.

Var påläst

Läs på om olika företag innan du ansöker. Välj ett företag som du känner en ”connection” till. Om du letar efter ett företag att jobba för i framtiden så försök leta efter värdeord som matchar din personlighet och ditt sätt att jobba på. Om du är ute efter erfarenhet så leta efter ett företag som erbjuder något som du inte gjort tidigare.

What’s in it for me?

Under intervjun, försök ta reda på vad DU får ut av att jobba hos företaget eftersom de har många fördelar med att ha dig som praktikant. Något jag har lärt mig är att be företaget om att få allt nerskrivet, ibland lovas de mycket under en intervju som inte visar sig stämma väl på plats. Var alltså noga med att ha “bevis” på allt så att du får precis det du blivit lovad.

Vet du vad du vill? Bra!

Ofta är det lättare att söka jobb om du vet vad och vart du vill. Företag tycker om studenter med bra självkännedom och personer som vet vad dem förväntar sig redan innan praktikens start. Så var förberedd, visa framfötterna och få just ”den praktikplatsen du vill ha.

Ställ krav!

Innan du skriver på kontraktet, läs igenom det noga och se till att du vet allt vad de innebär och även att de som tidigare var lovat är i kontraktet, något jag har lärt mig med tiden är att det är okej att ställa krav. Så länge det är av positiva anledningar, visa att du vill lära dig och att du är där för att jobba.