400 viner på 4 dagar

9 maj 2018

En av HIMs utbildare inom viner fick en privat inbjudan från tyska vin-akademin.

Jag blev nyligen inbjuden av tyska vin-akademin att komma och besöka några av de viktigaste vin-regionerna i Tyskland. Jag hade sällskap av 28 vin-experter, mästare inom vin och dryckesskribenter från hela världen inklusive Skandinavien, Kina, Kanada, Storbritannien och USA.

Tyskt vin är svårt att förstå sig på eftersom det har andra regler och restriktioner och andra typer av vin än mer välkända vin-länder så som Frankrike och Italien.

Tyvärr har tyskt vin ofta ryktet av att vara billigt, sockrigt och sämre tillverkat men efter fyra dagar och fler än 400 viner kan jag med säkerhet säga att detta inte är sant.

Vi började resan med ett mat och vin-event där vi smakade på 35 viner i spännande kombinationer av lokalproducerad mat. Jag väntade mig korv och schnitzel men maten i Tyskland har också utvecklats och skulle konkurrera med finare mat i vilket land som helst.

Det finns en sann passion för vinerna och maten i varje region och vid varje vingård vi besökte fick vi smaka på fantastiska produkter.

Den andra dagen spenderade vi morgonen som studenter på Weininstitute där vi fick lära oss om den komplexa processen bakom att odla druvor i Tyskland. Standarden på utbildningen var extremt hög och teknisk med ett starkt fokus på jorden, klimatet och platsen där druvorna växer och hur det påverkar vinet.

Under de kommande dagarna hade vi ett intensivt schema med besök på vingårdar och provningar med möjligheten att träffa några av nästa generations vintillverkare.

Det finns ett stort kollektiv av vintillverkare under 35 år som tjäner på gränserna för vad tyska viner kan vara. Det var väldigt spännande att träffa och lära från dem!

Resan avslutades med ett besök på den tyska vinfestivalen som huserade fler än 200 av Tysklands topptillverkare av viner.

Att få möjligheten att besöka olika länder och träffa olika vinproducenter hjälper mig att hålla mig uppdaterad om trenderna inom dryckesvärlden och – än viktigare – ser till att jag kan lära ut den kunskapen till mina studenter.

Peter Slade undervisar på Hotel Institute Montreux sedan 2015

Artikel översatt från engelska till svenska. Om du vill läsa originalartikeln på engelska så hittar du den här