Internationell forskningskonferens med fokus på Wellness inom Hospitality

i-say-yes-wellness-in-hospitality

Brig huserade doktorander och professionella från hela branschen i ett utbyte för forskning

Mer än 100 forskare, utbildare, studenter och akademiker förenades på César Ritz Colleges Brig för att dela med sig av sin forskning och kunskap under temat ”Wellness in Hospitality”.

international-research-conference-brig-wellness (1)

(mer…)

Med smak för entreprenörskap

vietnam-food-entertainment-industry

12 juni 2018

25 år gammal är SHMS alumnen Thai Son Le redan ägare och grundare av Food Center, en populär kedja med matställen i Vietnamn, samt Managing Director på Connected Agency, ett av de ledande underhållningsföretagen som organiserar musikfestivaler i Vietnam.

Det hela började med ett lån han tog från sin familj för att starta en verksamhet för fyra år sedan. Idag har Son Le byggt ett imperium som inkluderar 29 ställen i sju olika städer i Vietnam, och gör också avtryck i Vietnams underhållningsbransch.

Jag har alltid fascinerats av mat- och underhållningsbranschen eftersom båda i grund och botten handlar om att få människor att må bra.

(mer…)

Svensk vinst i Konditori- och Chokladtävling!

Den 19:e juni hölls det en ”Swiss Pastry and Chocolate Challenge” på Culinary Arts Academy, Switzerland i Lucerne. Dagen var uppdelad i två tävlingar, där studenter från termin 3 och 4 tävlade mot klasskamrater i samma skede av skolans Konditorutbildning. Svenske Natthapong Phuchuensri vann tävlingen för termin 4! Läs intervjun med segraren nedan;

Först och främst, stort grattis! Hur kändes det att vinna?

 Tack! Mestadels blev jag faktiskt chockad – jag förväntade mig det inte alls. Efter att juryn hade fattat sitt beslut gav dom mig mikrofonen och jag hade ingen aning vad jag skulle säga då! Men nu i efterhand så vill jag säga att nyckeln för mig är att alltid tänka att varje dessert är den sista jag gör – då blir den så bra som den bara kan.

Jag tävlade framförallt mot mig själv. Vi hade en testtävling innan för att vänja oss och jag blev klar en halvtimme försent. Mitt huvudmål var att bli klar i tid så jag pushade extra hårt, minimerade komponenterna och som tur var hann jag bli klar i tid. Jag hade aldrig räknat med att det dessutom skulle räcka till seger!

Hur var upplägget kring tävlingen? Vilka var med i juryn?

 Utmaningen var att göra två stycken olika tallriksdesserter samt en chokladstaty. Temat var de 4 olika elementen och att våra verk skulle reflektera det på ett snyggt sätt. Det var väldigt utmanande, med tanke på de olika elementen.

Tävlingen tog totalt 6 timmar – vi hade 2 timmar på oss för förberedning och sedan 4 timmar aktiv tävling. Juryn bestod av 4 st. kända Konditorer från runtom i Schweiz. Det var jättekul att få träffa dom och så klart extra kul att få prestera så bra när dom var där.

Hur gick dina tankar kring vad du skulle skapa? Något du är extra självsäker på?

 Ja, jag kände mig väldigt självsäker när det kom till chokladstatyn. Jag har alltid varit bra på att dekorera och jag älskar att jobba med choklad. Jag gjorde också bra ifrån mig på när vi gjorde chokladstatyer under utbildningen, så det gav mig extra självförtroende.

Jag bestämde mig för att göra ett jordklot (jord och vatten) med en vulkan (eld) och en stor tornado (vind) på för att reflektera de olika elementen. Jag blev väldigt nöjd med den och fick otroligt bra feedback – jag tror faktiskt det var den som gjorde att jag vann tävlingen.

Jag har inspirerats mycket av Martin Chiffer (känd schweizisk chokladmästare) och hans tekniker. Han var även och besökte oss för några månader sen och höll i workshops på skolan. Han är fantastiskt duktig.

Du har precis gått färdigt konditorutbildningen på Culinary Arts Academy, Switzerland – vad är nästa steg för dig nu? Fick du aptit för att tävla, kanske?

Jag skall alldeles strax påbörja min 6 månaders praktik på Bürgenstock här i Schweiz vilket jag verkligen ser fram emot! Det är ett så pass häftigt ställe med duktiga konditorer – jag skall göra allt jag kan för att ta till mig så mycket som möjligt.

Efter det vill jag helst stanna i Schweiz. Det är verkligen ett chokladland och det finns så många att lära sig av och häftiga ställen att jobba på. Allra helst vill jag nog stanna kvar på Bürgenstock efteråt – jag tycker att det är så fantastiskt.

Tävlingar är nog ändå inte riktigt för mig. Även om det är kul och lärorikt så är det väldigt stressigt! Men man vet aldrig vad som händer i framtiden.

Vad har varit bäst under din tid på skolan och i Schweiz?

Det är nog kontakterna – både professionella och personliga. Utöver alla Pastry Chefs jag träffat från runtom i världen så har jag skaffat fantastiska vänskaper för livet. Skolan blir verkligen som ett andra hem med en familj som kommer från alla världens hörn. Det har varit en fantastisk period!

 

Skapa tid för konstverk i choklad

swiss-pastry-student-chocolate-creation

28 maj 2018

En komplicerad utställning skapades med stor framgång av våra konditorsstudenter under en tvådagars kurs om choklad ledd av Executive Pastry Chef Martin Chiffers.

Martin Chiffers, tidigare president för Storbritanniens nationella Pastry Team och Executive Pastry Chef på The Savoy London, undervisade nyligen på en tvådagars specialistkurs på Culinary Arts Academys campus i Lucerne. Målet med kursen var att skapa en utställning designad av Chiffers och inspirerad av schweizisk urmakerikonst. (mer…)

400 viner på 4 dagar

9 maj 2018

En av HIMs utbildare inom viner fick en privat inbjudan från tyska vin-akademin.

Jag blev nyligen inbjuden av tyska vin-akademin att komma och besöka några av de viktigaste vin-regionerna i Tyskland. Jag hade sällskap av 28 vin-experter, mästare inom vin och dryckesskribenter från hela världen inklusive Skandinavien, Kina, Kanada, Storbritannien och USA.

Tyskt vin är svårt att förstå sig på eftersom det har andra regler och restriktioner och andra typer av vin än mer välkända vin-länder så som Frankrike och Italien.

(mer…)

Ett år på resande fot-Ett sabbatsår för vuxna

19 juni 2018

Elena reser jorden runt med ett arbetsschema som passar henne.

Föreställ dig att du slutar ditt jobb för att resa jorden runt. Vi har nog alla drömt om det (bara att erkänna!) men inte lika många vågar genomföra det.

Efter 10 år i hotellbranschen och efter att ha jobbat med några av de bästa femstjärniga hotellen i världen har Elena hittat ett sätt att kombinera sin talang inom mobilt arbete vilket ger henne den personliga frihet hon söker.

För 9 månader sedan öppnade Elena ”5 Stars Training”, ett konsultbolag som erbjuder skräddarsydd utbildning och coachning för personer inom hospitality-industrin. Med fokus på försäljning, service, ledarskap, diplomatisk etikett och affärsetikett erbjuder hon kurser på engelska och ryska, helt anpassat efter varje kunds behov.

Vad var din motivation bakom att åka ut och resa under ett år?

Jag är en person som älskar att resa och verkligen mår som bäst när jag är på väg.

Sedan jag tog examen har jag alltid drömt om att åka iväg och resa ett år till platser jag aldrig tidigare upplevt. Men min karriär inom hotellbranschen var framgångsrik och jag fick nya möjligheter, så tiden verkade aldrig riktigt rätt.

Gnistan som fick mig att känna att det skulle kunna vara möjligt kom från en person i mitt nätverk inom hospitality. Hennes arbetsgrupp behövde utbildning inom telefon-etikett och hon kontaktade mig med vetskapen om att jag hade expertis genom min arbetserfarenhet. Eter att ha skapat en framgångsrik utbildning förstod jag att detta var något jag skulle kunna utveckla till en verksamhet som jag kan resa med.

Vid en ålder på 33, varför är nu den perfekta tidpunkten för dig att ta ett sabbatsår?

Efter 11 år i hotellbranschen har jag uppnått vad jag ville och lyckats med många  av de professionella mål jag var ute efter att nå. Jag känner att jag i nuläget är i en position där jag har en stark förmåga och kunskap som jag kan dela med mig av, samtidigt som jag tror att jaf kommer att vara värdefull när jag återvänder till en heltidsroll som anställd.

Hur byggde du upp ditt företag på så kort tid?

Genom kontakterna jag hade från tidigare erfarenhet i branschen och alumni-verksamheten från Swiss Education Group hade jag omedelbart ett nätverk jag kunde jobba med. Till exempel, när jag först anlände i Colombia hörde jag direkt av mig till den lokala representanten för alumni-verksamheten som kunde hjälpa mig.

Nätverket som vi skapade i Schweiz är fantastiskt – var jag än går försöker jag hitta alumnis. Det är så jag fått mina första kunder.

Vad är dina planer efter att detta år är färdigt?

Jag har fortfarande inte bestämt mig vad gäller mina långsiktiga planer. Att driva sin egen verksamhet skapar mer frihet men mindre säkerhet. Varje dag behöver jag vara proaktiv eftersom jag aldrig kan vara säker på när nästa intäkt kommer. Jag har lärt mig mycket på en kort period och jag har insett hur mycket jag gillar att göra utbildningar. Jag tror att jag i framtiden vill fortsätta driva denna verksamhet vid sidan av – om jag någonsin slår mig till ro någonstans det vill säga.

Hur har dina studier på Hotel Institute Montreux hjälpt dig att nå dit du är idag?

HIM var en av de bästa erfarenheterna i mitt liv! Att leva och studera i Schweiz var en magnifik upplevelse. Jag tror att den viktigaste delen av min schweiziska utbildning var den praktiska delen av mina studier inom business.

Som en alumn från HIM kommer du alltid att veta hur du ska lösa en situation tack vare all den praktiska erfarenheten du får på skolan även om du inte jobbat i branschen tidigare.

Jag minns fortfarande min första dag på jobbet inom Front Office som Guest Service Officer. Jag kunde systemet och jag visste hur jag skulle utföra jobbet redan första dagen. Det var väldigt enkelt för mig, jämfört med mina kollegor som inte hade samma utbildning.

Elena Drozd examinerades 2007 med ett Post Graduate Diploma i Hotel Management

Artikel översatt från engelska till svenska. Om du vill läsa originalartikeln på engelska så hittar du den här

Vykort från vinter-OS

27 apr 2018

SHMS-studenten Nick delar med sig av sin personliga erfarenhet från att jobba på PyeongChang Winter Olympics 2018.

Gästinlägg av Sung Hyuk Bae (Nick)

Strax efter att jag avslutat mitt första år på SHMS och ett internship i Barcelona, återvände jag till Sydkorea för att göra militärtjänstgöring. Men starten på tjänstgöringen blev försenad och jag hade plötsligt flera månader som jag inte visste vad jag skulle göra med.

Precis som jag höll på att vela kring vad jag skulle göra med min tid fick jag möjligheten att jobba på Winter Olympics som en del av Mosimann’s catering team, grundat av Schweizisk-födde kocken Anton Mosimann OBE. Jag visste att detta skulle bli en riktigt stor uppgift, men jag var redo för en utmaning!

Möjligheten för mig som korean att vara del av Olympiska Spelen i mitt hemland var ett tillfälle som jag inte kunde missa!

(mer…)

Hur jag var med och lanserade ett hotell och samtidigt startade min karriär

8 maj 2018

Jonathans design-kunskaper såg till att han fick jobba med alla delar av öppnandet av hotellet.

Vid tiden för öppnandet var EDITION Hotels det nyaste lyx-varumärket under Marriott International. IHTTI-alumnen Jonathan Keh delar med sig av sin erfarenhet från att vara med och öppna The Sanya EDITION hotel i Kina.

Vad fick dig att ge dig in på att jobba med förarbetet av öppnandet av ett hotell?

The Sanya EDITION är Marriot Internationals första projekt i Asia-Pacific och idén att vara involverad i att utveckla ett nytt varumärke i Asien var väldigt spännande för mig. Jag trivdes med förberedelserna för öppnandet väldigt mycket, och valde att stanna i verksamheten efter min MIT och är nu Assistant Manager för Rooms Operations. (mer…)

Karriärmål: att leverera glädje varje dag!

Malin Persson, 26 år, studerar till ett Certificate in Swiss Pastry and Chocolate Arts i Luzern. Utbildningen är fokuserad på schweiziska desserter och specialiteter, men i programmet ingår det mesta kring efterrätter, bakelser och bakning.

Var befinner du dig nu i utbildningen?

Jag läser nu termin två på programmet, och har efter denna termin mitt internship kvar. Termin ett var baserad på grunden i bakning och att skapa efterrätter. Vi lärde oss grunderna till att göra bröd, kakor, tårtor, olika typer av mousse med mera. Nu under termin två är det mer avancerat.

(mer…)

Att tänka nytt med traditionella nordiska kök och med en passion för att vi ska äta det som växer omkring oss

Fridtjof läser termin 6 på sin treåriga bachelor i International Culinary Arts, ett program som kombinerar business med kulinarisk praktik och teori.

Berätta om vad du studerar just nu!

Nu läser vi Food development och skapar en ny produkt som kan komma ut till marknaden. I min grupp är vårt huvudfokus att skapa en ny glutenfri produkt. Detta för att det är en stark trend att tillgodose och öka utbudet för olika intoleranser, allergier och annan specialkost som vegetarian/vegan i samhället. Skolan följer med i samhällstrender och mattrender, och vi ser detta som ett spännande område.

 

Utöver det läser vi också en business-kurs där vi ska skapa en egen verksamhet i teorin, med all information som vi behöver för att starta och driva en egen verksamhet så som affärsplan och marknadsplan. Denna ska även gå vidare till att bli vårt avslutningsprojekt på skolan nästa termin.

Det som gör denna rapporten så speciell är att de som sedan utvärderar våra planer inte är lärare utan potentiella investerare, och eftersom vi har med allt som krävs för att göra projektet trovärdigt så ser de faktiskt över våra verksamheter på riktigt. De ger feedback baserat på de och avgör om de vill investera i våra planer. Jag vet ingen annan skola som gör så marknadsorienterade och realistiska uppdrag!

(mer…)

Sitemap