Karriärmål: att leverera glädje varje dag!

Malin Persson, 26 år, studerar till ett Certificate in Swiss Pastry and Chocolate Arts i Luzern. Utbildningen är fokuserad på schweiziska desserter och specialiteter, men i programmet ingår det mesta kring efterrätter, bakelser och bakning.

Var befinner du dig nu i utbildningen?

Jag läser nu termin två på programmet, och har efter denna termin mitt internship kvar. Termin ett var baserad på grunden i bakning och att skapa efterrätter. Vi lärde oss grunderna till att göra bröd, kakor, tårtor, olika typer av mousse med mera. Nu under termin två är det mer avancerat.

Är det vad du förväntade dig?

Termin ett är verkligen grunden, och det var lite väl grundläggande för mig tyckte jag då. Men sedan när jag läste termin två så förstod jag varför vi behövde termin ett också som en grund, det finns så mycket termer och annat som tillhör grunderna, och det är viktigt att ha en stabil och gemensam bas i branschen.

Vad har du för bakgrund?

Jag pluggade till socionom tidigare, men det kändes inte helt rätt. Jag har alltid bakat hemma och villa göra något roligt av det. Det var svårt att hitta bra möjligheter i Sverige och jag var förvirrad ett tag kring vad jag skulle göra, men höll ögonen öppna kring just bakning och desserter. Detta gjorde att jag gick på chokladmässan i Stockholm när SEG var där och presenterade sig. Jag pratade med dem och det kändes helt rätt! Programmet inom pastry på ett år inklusive praktik kändes som en perfekt grund att bygga en karriär på.

Jag gillar att göra folk glada. I socionom-yrket som jag var på väg mot är det mycket dåliga nyheter som ska levereras också. Som konditorskock kommer jag med något som gör människor glada hela tiden, jag levererar bara glädje!

Hur började intresset?

Jag har bakat mycket hemma och hade både familj och släktingar som bakade mycket under uppväxten. I högstadiet var jag väldigt stressad och behövde göra något jag mådde bra av vid sidan av. Då hittade jag bakningen igen och det var nästan som terapi. Jag hade kontroll och kunde slappna av när jag bakade.

Jag tänkte länge att detta bara var en hobby, och gjorde bland annat många personliga tårtor till vänner och familj. De fick beställa vad de ville ha, och jag gjorde snygga tårtor med dekorationer och personligt utvalda fyllningar och ingredienser efter deras preferenser.

Vilka är de mest spännande projekt eller kurser du har haft hittills under utbildningen?

Det roligaste är nog på termin två när vi började arbeta med choklad, dekorationer och sådant. Nu är vi inne på finliret med hur man gör chokladspiraler eller jobbar med olika färger och nyanser till exempel.

I nästa vecka har vi en uppgift kring tårtor där vi ska ta fram en tårta med vår egen design. I termin ett handlar det mycket om att följa recept och lära sig teknik, men nu får vi utrymme att använda våra kunskaper på ett kreativt sätt och kan stå på grunderna för att skapa själva.

Vad är det viktigaste du har lärt dig?

Vi lär oss verkligen vad vi är bäst på! Jag har hittat vad jag är bäst på och kommer fortsätta utveckla som mina specialiteter. Jag är bäst på att arbeta effektivt i köket och att hitta smakkombinationer, men inte lika bra på pilliga dekorationer. Jag är bra på de stora dragen! Genom att hitta styrkor och svagheter hittar vi också vilka kompetenser vi behöver från kollegor.

Vi jobbar oftast i par i köken och då lär vi oss lagarbete på bästa möjliga sätt, där vi fokuserar på att ta fram varandras styrkor och skapa bästa möjliga resultat. Det är viktig att kunna jobba i olika sorters lag, med olika personer och olika många individer. Vi samarbetar också med de andra programmen på skolan, med inriktning mot culinary och hospitality, för att skapa bästa möjliga resultat.

De som läser termin 5 på hospitality anordnar till exempel alltid ett stort event, och där är vi med och tar fram efterrätten medan culinary-programmet står för resten av maten. Då lär vi oss även allt runtomkring, så som olika roller och funktioner. Vi arbetar också inom service på skolan, och lär oss olika aspekter genom det. Då arbetar vi tillsammans från olika program och får ett stort kunskapsutbyte.

Vad är bäst med skolan och utbildningen?

Alla människor vi möter! Det är människor från världens alla hörn; Asien, Amerika, Europa med mera, och vi lär oss av alla olika erfarenheter. Det blir många lärorika och ibland lustiga kulturkrockar. Till exempel är vad som är frukost väldigt olika i olika kulturer. Att möta människor från överallt är otroligt roligt och lärorikt, och det är enormt givande att lära känna varandra och bli som en ny familj här.

Lärarna är också jättebra, de kan enormt mycket och har många års erfarenhet från branschen. De är bra på att se och lyfta våra styrkor men även på att se vad vi behöver utveckla och hur de kan hjälpa oss med det. De vill verkligen lära ut på bästa sätt. De kan mycket både om hantverket och om industrin, så vi kommer vara förberedda på alla aspekter av arbetet.

I sommar ska du ju på internship, vet du vad du ska göra ännu?

Jag ska jobba på konditorier på NK i Stockholm och det känns jätteroligt! Skolan har kontakter överallt, men inte så mycket i Sverige. Jag ville vara i Sverige för att det var bättre praktiskt och ekonomiskt och för att jag har lägenhet och familj kvar där, så det fick jag styra själv. På IRF (International Recruitment Forum, arbetsmarknadsmässa) träffade jag en stor mängd företag och fick erbjudanden från överallt, Dubai, Barcelona, North Carolina, Florida med mera. Du är verkligen eftertraktad när du går på den här skolan!

Vad har du för plan för de kommande åren?

Min förhoppning är att praktiken i Sverige går bra, och att sedan åka till USA och ta med min pojkvän dit. Där tänkte jag göra praktik genom en kontakt jag fick på IRF. Jag vill gärna flytta runt och jobba på olika håll. Kontakterna jag fått genom skolan har jag alltid kvar och jag kan alltid gå genom skolan för att hitta spännande positioner. Det är roligt att uppleva nya ställen och nya kulturer, så det ser jag fram emot att göra.

Och om vi ser på längre sikt?

Jag kan se mig själv styra ett resturangkök någonstans i världen, på ett hotell eller resort. Jag är inte en sådan person som har en specifik plan utan jag är nyfiken på vart världen tar mig och vill följa det som känns mest spännande och roligt. Eftersom SEG är ett så tungt namn ute i branschen så kommer det alltid vara lätt att få spännande jobb och jag ser mycket fram emot att se vad som händer i livet – med målet att bli den bästa konditorskocken som jag kan bli!