Shyamla Nath är verkställande direktör på Women’s India Trust (WIT). WIT är en icke-statlig organisation vars uppdrag är att stärka kvinnor i Indien som har det dåligt ställt i samhället genom att ge dem tillgång till akademisk utbildning, yrkesutbildning och arbete. Shyamla berättar för oss hur livserfarenhet och rätt utbildning kan bana väg för en bra och betydande karriär.
Låg ålder är inget hinder
Shyamla menar att passionen för hennes arbete kommer från barndomen. Som barn fick hon uppleva många olika länder och dess kulturer genom resor då henne pappa jobbade för FN. Dessa upplevelser planterade ett frö av medlidande och empati i henne som hon tog upp så fort hon blev äldre genom att engagera sig i samhällsarbete.
Jag brukade spendera mina lov med välgörenhetsarbete på olika barnhem i Indien, vilket hjälpte mig att se vilket behov det fanns för att göra saker till det bättre. Det var denna erfarenhet som banade vägen för vägen in I utvecklingssektion.
Kreativitet kommer i alla former
Efter att ha utexaminerats från Hotel Institute Montreux, arbetade Shaymla inom besöksnäringen i flera år. Men när hon sedan startade familj bestämde hon sig för att prioritera om. När sonen fyllde två år tog hon beslutet att helt sluta jobba och stanna hemma med sin son. Men efter många misslyckade försök att hitta efter en lämplig förskola bestämde hon sig för att starta en själv. En förskola som sedan skapade rubriker i tidningarna för sin unika läroplan och tillvägagångsätt.
Att hålla passionen vid liv
Samtidig som hon driver sin förskola utnyttjar hon sin styrka och erfarenhet från hotellbranschen, och startar ett eget cateringföretag. Men passionen för att hjälpa och ge tillbaka till samhället försvann aldrig. Tillslut hamnade hon i utvecklingssektorn när hon började som verkställande direktör på Women’s India Trust (WIT), ett jobb där hon nu passionerat har arbetat i över ett årtionde.
Att ständigt hålla sig relevant
Även om hon lämnade besöksnäringen så blev de erfarenheter och den kompetens hon fick på Hotel Institute Montreux aldrig irrelevanta.
Det finns inget som jag lärt mig som jag inte kunnat applicera på någon av mina arbetsplatser senare i livet. Jag använder till exempel än idag böckerna jag hade när jag studerade.
Shyamla tackar utbildningen för sin exponering mot en mångkulturell miljö, något som hjälpt henne att utöka sin världsbild och att gå utanför sin egna bekvämlighetszon. Att träffa människor från all olika samhällsskikt fick henne att inse att världen verkligen är ett globalt samhälle och att vi har mycket att lära oss av varandra.
Att göra skillnad
Med sina färdigheter inom matproduktion, företagsledning och även interiörsdesign har hon arbetat med att utveckla utbildning, livskvalité och matproduktion hos WIT. Även textil och hantverksarbete har hamnat under Shyamlas vingar.
I sitt arbete försöker hon ständigt hitta nya sätt att göra arbetet värdefullt. Till exempel är det en ständigt pågående utmaning att ge relevanta utbildningar till kvinnorna i samhällena som sedan leder till en anställning. Kvinnorna och deras familjer har precis börjat få upp ögonen för hur viktigt utbildning och anställning faktiskt är.
När jag ser hur våra kvinnor gå vidare med stärkta och förändrade liv efter att ha fått utbildning som gör att de kan skaffa sig sina egna inkomst, motiverar mig att ständigt fortsätta.
Trots att hon vunnit flera prestigefyllda priser som till exempel Rex Karmaveer Global Fellowship och The Karmaveer Chakra Award 2014 för sitt arbete i utvecklingssektorn, har Shyamla hållit huvudet kallt och tänker inte vila på gamla meriter. Hon delar med sig av ett enkelt men viktigt tips om hur man får det bästa ut ur sin akademiska resa och hur man sedan tillämpar det på verkliga livet:
Ha alltid en positiv attityd och framtoning. Håll ditt sinne, ögon och öron öppna och du kommer att hitta möjligheterna som hjälper dig bygga din egna passion.
Artikel översatt från engelska till svenska. Om du vill läsa originalartikeln på engelska så hittar du den här