Från passion för matlagning till VD för Nobis Hotel

Jag har aldrig varit en karriärist, jag har gjort det jag tycker är kul

Andreas Cavallius - karriärberättelse - från kock till hotellchefFrån kock på Sturehof till VD på Nobis Hotel. Andreas Cavallius har med sina dryga 34 år hunnit med en hel del. Passionen för matlagning ledde till hotellstudier i Schweiz och vidare till jobb som avdelningschef på topphotell i både Malaysia och Dubai. Man skulle kunna tro att Andreas är en riktig karriärist men det har aldrig varit ett mål för honom att nå toppen. Det är snarare resultatet av hårt arbete och en sann passion för branschen.

I oktoberblev Andreas VD på Nobis Hotel, en av huvudstadens topprankade hotell. Vi på SEG var nyfikna på hur livet som hotellstudent i Schweiz hade tagit honom hela vägen till dit där han är idag, hur han ser på branschen och vilka tips han har ett till unga redo för att ge sig in i den. Andreas intresse för matlagning började redan på gymnasiet. Efter sin examen från restauranglinjen på St: Görans Gymnasium och extrajobb som kock på både Sturehof och Grand Hotel i Stockholm bestämde han sig dock för att lämna köket och göra lumpen. Efter två års engagemang i försvaret ville Andreas dock tillbaka till platsen där hjärtat hörde hemma men det fanns också en ambition att vidareutbilda sig.

Andreashittade en utbildning i London men på grund av få sökande flyttades utbildningen och slogs ihop med IHTTI i Schweiz. Han började läsa International Hospitality Management på IHTTI 2002 och fick under utbildningen möjlighet att praktisera på Sheraton i Skottland.

Vad var det bästa med din utbildning?

-Utbildningen i sig var en perfekt kombination av både teori och praktik. Dessutom knyter man ett stark och brett kontaktnät under sin utbildning. Sedan skulle jag säga möjligheten till praktik som en del av utbildningarna är perfekt för svenskar då vi inte har de större hotellkedjorna här. På kedjorna får man möjlighet att komma in i en större organisation och lära sig alla delar och pröva på hur det är att arbeta i andra kulturer. En bra “grooming” med andra ord!

Erfarenheten

Efter examen från IHTTI bar det iväg till Malaysia och jobb på Marriott Hotel. Det var här Andreas fick upp ögonen för hotellvärldens alla möjligheter. Han valde att stanna i Asien och blev headhuntad till lyxhotellkedjan Raffles i Singapore. Efter hårt jobb och stort engagemang blev Andreas utvald att vara en del av öppningsteamet för Fire and Ice på Raffles i Dubai. Framgången på Fire and Ice var ett faktum och snart blev han även befordrad till Food and Beverages Operations Manager.

När Andreas och hans sambo fick det glädjande beskedet om att deras första barn var på väg ville de dock skapa en tryggare bas och en flytt hem till Sverige lockade. Andreas kände att han hade dålig koll på den svenska hotellmarknaden men säkrade likafullt rollen som F&B Manager på Nordic Hotels år 2011, till Hotel Manager knappt ett år senare, vidare till Vice VD på Nobis och idag VD för ett av Stockholms bästa hotell.

Du har sannerligen bred erfarenhet från branschen. Har du användning av det nätverk du byggt upp under dina studier samt jobb?

-Ja, absolut! Både när jag är ute och reser privat samt i business har jag användning för mitt nätverk. Ett av målen med Nobis är att ständigt utveckla vår verksamhet till det bättre, då kan nätverk vara A och O när man behöver tips och råd.”

Du har ju en hel del erfarenhet, vilka egenskaper tycker du man bör ha för att passa i branschen?

-Först och främst … ju mer erfarenhet du har desto starkare blir du. Ledarskapsförmåga är en ytterst viktig egenskap vilket knyter samman förmågan att vara lyhörd och ha tålamod. Kunskapen kommer genom din utbildning och erfarenhet kommer med tiden!

Har det alltid varit ett mål att nå långt?

Saker har snarare fallit på plats, jag har aldrig varit en karriärist. Jag har alltid jobbat med det jag tyckt varit kul. Eftersom passionen alltid har funnits där har jag aldrig upplevt att jag kämpat eller jagat något. Sedan är det ju självklart kul med krävande utmaningar där människor förväntar sig mycket från en.”

Branschen

Vad är det bästa med hotellbranschen och vad driver dig?

-Det är en kul bransch, man möter nya människor och dessutom är ingen dag den andra lik. Att få vara med och skapa en upplevelse som gästerna tar med sig hem är speciellt. Alla har kanske inte möjlighet att äta ute varje helg därför är det viktigt att göra upplevelsen så minnesvärd som möjligt. För att summera mitt driv, jag får energi av att ge energi!

Upplever du att andra i branschen delar samma driv?

-Inte alltid tyvärr, men dessa personer får det tufft att stanna kvar. Passion är A och O!

Andreas uppfattas som en naturlig ledare med ett stort intresse för människor. Vi var nyfikna på hur han ser på sitt eget ledarskap. Hur är en bra ledare?

Involverande! För mig är det viktigt att alla känner sig inkluderande. Medarbetare måste känna att de bidrar, är med och driver verksamheten framåt och har en känsla av ägandeskap. Om man inte är en bricka i spelet så kan det varasvårt att visa engagemang eller känna glöden.

Hur uppnår du det?

-Jag delar med mig av resultat och framgångar genom konstruktiv kritik. Jag tror mycket på frihet under ansvar. Det är viktigt att det är tydligt vem som har ansvar och det måste även finnas krav. Sedan är det upp till varje medarbetare att ta ansvar för sin del.”

Tips från coachen

Andreas bredd och förmåga att leda andra tycker vi gör honom till en god förebild! Nedan delar han med sig av tips till unga i branschen eller för dem som funderar på att ta steget in:

1. Ut och res! Om jag inte hade rest hade jag ångrat mig. Man lär sig så otroligt mycket om andra kulturer och inte minst om sig själv

2. Öppna ögonen. Var lyhörd och nyfiken. Samla på dig en massa erfarenhet, ingen kan ta den ifrån dig.

3. Det där med komfortzonen … Våga stiga utanför vad som är tryggt, ju mer du utsätter dig för desto bättre blir du i framtiden.

Som ett avslut och sista råd, vad har gjort dig så framgångsrik?

-Passionen! Jag har alltid trott på det jag gör och haft kul på vägen! Får man möjligheter och det känns det rätt.. Ja, då kör man! Har man möjligheten, känns det rätt, och människor tror på en, ja, då kör man.