Från ekonomistudier till hotelldrömmar

Nadja Gadelius - hotell management student berättar om kariärenHon är tjejen som lämnade Sverige för hotelldrömmar i Schweiz. Idag jobbar Nadja Gadelius på First Hotel Reisen, ettav Stockholms mer välbesökta hotell, beläget i Gamla Stan.

Men vad är så speciellt med hotellbranschen och vem passar för yrket? Läs och inspireras!

Nadja kände redan efter 3 års ekonomistudier på gymnasiet att ett stillasittande kontorsjobb inte var någon framtid för henne. Det fanns något annat som lockade och servicebranschen hade alltid legat henne nära hjärtat. Men! Om hon nu skulle utbilda sig inom besöksnäringen, var Sverige stort nog för hennes drömmar?

-Det fanns inga riktigt bra utbildningar i Sverige inom hotell. Dessutom ville jag träffa nya människor och resa. Schweiz som land är känt för sin ”Swiss Hospitality Touch”, meckat för hospitality helt enkelt!

Nadja valde att studerapå Hotel Institute of Montreux, en av Swiss Education Groups hotellskolor med fokus på management och business.

Vad var det som lockade med hotellstudier?

Variationen, ingen dagär den andra lik. Att du dessutom får chans att möta nya människorvarje dag och upptäcka världen är så tacksamt.

Vad driver dig?

-Att göra människor glada med hjälp av min personlighet och min passion för service som främsta verktyg.

Det händer att somliga gäster är på dåligt humör eller att vi inte lever upp till deras förväntningar, då gäller det att vända gästen. Jag skulle säga att det är just denna typ av utmaning som driver mig, att göra en gäst nöjd.

Schweiz har ett brett utbud av hotellutbildningar, varför valde du att studera på Hotel Institute of Montreux?

-Möjligheten att välja management som fokus! Efter två år stod jag med ett Swiss Diploma i Hospitality Managament. Skolan ligger centralt beläget i Montreux och alla elever delar samma driv vilket jag tror är extremt viktigt. Man pushar varandra till att bli ännu bättre. Skolan ordnade så att jag
kunde komma ner och besöka dem vilket var avgörande, då var det magkänslan som styrde.

Du har bott och praktiserat på hotell i både Schweiz, London och Stockholm. Hur viktigt tror det är att praktisera? Vad är fördelen?

-Kontakter, kontakter, kontakter! Dessutom tror jag att det är svårt att komma ut i arbetslivet utan praktisk erfarenhet, i alla fall i hotellbranschen. På vilket sätt känner du att nätverket inom SEG hjälpt dig i din karriär?

-Mycket! Alla kontakter man har skapat längs vägen samt det nätverk man bygger upp nu va årliga alumniträffar.

Vem tror du passar för yrket?

-Man måste ha passion! Positiv, glad, ta för dig, du bör älska människor, älska mötet med människor, en go and getter, street smart, förstå olika kulturer. Man måste dessutom vara en god ledare.

Hur blir man en bra ledare då?

-Man behöver se alla medarbetare somenskilda individer. Jag tror många personer i ledande roller misslyckas med, tyvärr. Som ledare bör man agera som förebild.

Det absolut bästa med hotellbranschen?

-Du har i princip alla möjligheter i världen inom denna bransch. Oavsett om du vill jobba med marknadsföring, event eller ekonomi, allt finns inom en hotellkedja och för dig som visar engagemang är chansen att du klättrar fort i organisationen stor. Det allra bästa måste nog ändå vara alla människor man träffar och alla nya vänner man hittar, hotellmänniskor är speciella.

Hur menar du speciella?

-Vi som jobbar med hotell ser det nog mer som en livsstil än ett jobb. Energin och passionen för service genomsyras i oss alla. Även om man spenderar många timmar på sin arbetsplats har man oftast väldigt kul!