Att bemästra den schweiziska chokladkonsten

Bader Najeeb lämnade sin karriär som Instagram influencer i Dubai för att flytta till Schweiz och följa sin passion för choklad.

Har du alltid vetat att du ville bli kock?

Jag har vetat det sedan jag var liten. Efter gymnasiet började jag lägga upp mina recept och erfarenheter på Instagram.

Du fick snabbt många följare och blev ett känt namn inom Instagram i Förenade Arabemiraten, berätta mer!

När jag började så var det fortfarande sällsynt i Förenade Arabemiraten att se en framgångsrik man laga mat i köket för det sågs mer som en kvinnlig sak att göra.

 

Först fick jag väldigt mycket negativa kommentarer från folk som kritiserade att män befann sig i köket och jag övervägde starkt att sluta. Men efter att ha pratat med andra insåg jag att jag kunde hjälpa till genom att öppna dörren för andra unga män (och kvinnor!) som var intresserade av denna bransch. Genom att visa dem att bakning faktisk kan vara riktigt coolt var Instagram den perfekta plattformen och fönstret utåt för att dela min story med andra unga människor.

Använde du dig av några andra plattformar för att nå ut?

Ganska snart efter att jag började dela med mig av mina upplevelser blev jag inbjuden av två olika tv-kanaler att leda matlagningsprogram om bakning. Som följd av detta startade jag olika events där folk kunde komma och inte bara se skapandet, utan också lukta, smaka, ta bilder och dela vidare. Allt började verkligen ta fart och det var helt fantastiskt att få vara en del av den rörelse som introducerade och inspirerade folk till dessertbranschen.

Hur såg din akademiska resa ut innan du började på Culinary Arts Academy i Schweiz?

Trots efter all den framgång som jag hade så stöttade inte mina föräldrar mig i min kulinariska karriär. Så jag började studera på universitet och fick en examen i företagsekonomi. Efter att jag examinerats började jag jobba som revisor och var totalt olycklig i 8 månader. När jag sedan blev kontaktad av en representant för Culinary Arts Academy i Schweiz om att börja där så var det ett väldigt lätt beslut att ta. Efter att ha sett hur livet som revisor inte passade mig fick jag stödet från mina föräldrar.

Nu när du studerar i Schweiziska Luzern, hur ser livet ut idag?

Det är mycket lättare att vakna på mornarna när jag vet att jag kommer få spendera mina dagar med att göra något som jag verkligen älskar. Just nu sitter jag i mitt rum och blickar ut på de snöiga bergen – det är helt fantastiskt!

Jag studerar för mitt Swiss Grand Diploma i Chocolate and Pastry och nu, under termin 2, fokuserar vi till 100% på choklad vilket är precis vad jag vill. Vi har fyra lektioner i veckan 4 timmar om dagen där vi lär oss allt som man kan veta om choklad.

Vart började din kärlek för bakverk och choklad?

Min kärlek för bakverk började när jag lekte med lera som barn och bakade kakor av lera till mina vänner. Som vuxen förstod jag att jag kunde göra samma, fast använda mig av choklad istället för lera. Att jobba med detta tar mig tillbaka till de stunderna i barndomen.

Varför valde du att studera choklad i Schweiz?

Schweiz är med god marginal det bästa stället i världen om man vill studera choklad. För mig, är detta det enda stället för detta.

Hur var det att flytta hemifrån för första gången?

Att lämna hemmet var tufft och ett stort beslut att ta. Det tog mig en vecka, men sen sa det bara klick! när jag väl var här. Jag trodde inte det skulle gå så lätt att skaffa vänner, men det är lätt att relatera till varandra då många av oss flyttar hemifrån för första gången.

Vad är nästa steg för dig?

Jag har aldrig varit mycket för att planera, jag föredrar att ta livet som det kommer och se vad som väntar. I februari ska jag till Hong Kong för praktik och sen tillbaka till Schweiz i oktober för sista delen av skolan. Efter det, vem vet?

Vad är det bästa som din Instagram-karriär gett dig?

Instagram har get mig flera affärsmöjligheter och det har hjälpt mig finansiera en rätt så luxuös livsstil. Det har gett mig möjligheten till att skapa kontakter med många företag med hög profil så som Hersheys i Dubai och Hilton Middle East. Varje gång jag reser någonstans har jag möjligheten att träffa nya människor.

Men den bästa möjligheten har definitivt varit att studera här vid Culinary Arts Academy i Schweiz. Nu får jag plugga och jobba inom det jag alltid drömt om.

Följ Bader på Instagram @chef.b

Artikel översatt från engelska till svenska. Om du vill läsa originalartikeln på engelska så hittar du den här